Алабашът е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и броколите, карфиолът и зелето. Макар често да остава подценяван, този кръгъл, сочен и леко сладък зеленчук е истински източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Сезонът на алабаша е от април до октомври, като има както пролетни, така и есенни сортове, които узряват през различни периоди. През тези месеци е най-свеж и наличен, но се внася и от други страни като Италия и Испания през останалите сезони, което го прави достъпен почти през цялата година.
Алабашът е изключително нискокалоричен – в 100 грама има едва около 25–30 калории, но същевременно е богат на:
► Витамин C – подсилва имунната система и подобрява усвояването на желязото;
► Витамини от група B – подпомагат нервната система и енергийния метаболизъм;
► Калий – регулира кръвното налягане и водно-солевия баланс;
► Фибри – подобряват храносмилането и поддържат усещането за ситост;
► Антоцианини и глюкозинолати – мощни антиоксиданти с противоракови свойства.
Ето и какви са невероятните ползи за здравето от редовната му консумация:
5 невероятни ползи за здравето от консумацията на алабаш
Как да го включим в менюто си?
Алабашът е изключително универсален:
► Суров – настърган в салати, с малко лимон и зехтин;
► Задушен – в комбинация с моркови и целина;
► Печен – като гарнитура към месо или риба;
► Пюре – алтернатива на картофено пюре с по-малко въглехидрати.
► Дори листата му са ядливи и богати на хранителни вещества – можете да ги добавяте към супи или смутита.
Алабашът е не само вкусен, но и изключително полезен зеленчук, който заслужава по-често място на трапезата ни. С ниско съдържание на калории, висока хранителна стойност и доказани ползи за сърцето, имунитета и кожата, той е истински супергерой в нашата кухня.
Прочети още
Виж всички
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук 07 Ноември 2025
4 есенни смутита, които дават сила и енергия 07 Ноември 2025
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден 05 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Държавата поема контрола върху Лукойл (ОБЗОР) 07 Ноември 2025
Свързани статии
4 есенни смутита, които дават сила и енергия
07 Ноември 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, а енергията ни често намалява. Добрата новина? Природата ни поднася изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които можем да превърнем в питателни и вкусни смутита. Те са богати на витамини, фибри и антиоксида
Прочети
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук
07 Ноември 2025Все по-често чуваме за значението на магнезия. Наред с много други неща, този жизненоважен минерал помага за намаляване на възпаленията, подобряване на съня и дори за възстановяването на ДНК. „Магнезият участва в множество физиологични функции на организм
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден
05 Ноември 2025Ако се опитвате да увеличите консумацията си на зеленчуци, е полезно да заредите кутията си за хрупкави зеленчуци с гъвкави съставки - такива, които могат да се интегрират в голямо разнообразие от ястия. Един чудесен пример за това е карфиолът. Сам по себ
Прочети
Хапчето за спешна контрацепция вече е безплатно в аптеките в Англия
05 Ноември 2025Хиляди жени в Англия вече ще могат да получат безплатно хапчето за спешна контрацепция (т.нар. morning after pill) от аптеките, като част от реформата на правителството в рамките на NHS (Националната здравна служба), която цели да осигури повече здравни у
Прочети
Невидимият убиец на майчинството: Скритото биологично насилие над жените
04 Ноември 2025Представи си да се бориш за най-голямата мечта – да имаш дете – и някакъв невидим враг да ти я отнема, без изобщо да знаеш. Това не е сюжет на трилър, а реалност, разкрита от последно научно изследване. Виновниците? PFAS – така наречените „вечни химикали“
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете брюкселско зеле всеки ден
03 Ноември 2025Спомняте ли си, когато брюкселското зеле беше модерно? Ресторантите го сервираха изключително хрупкаво с бекон, полято с балсамова глазура или печено със зехтин, кленов сироп и черен пипер. Въпреки че много ресторанти все още сервират кръстоцветния зеленч
Прочети
Вкусен ноември - зеленчуците, които задължително да хапваме този месец
02 Ноември 2025С настъпването на ноември идва и моментът да обновим менюто си с пресни, сезонни зеленчуци, които ще ни помогнат да се заредим с енергия, витамини и антиоксиданти. Зимата наближава, но природата все още ни предлага изобилие от свежи и полезни продукти. Зе
Прочети
Няма въведени кометари.