Спомняте ли си, когато брюкселското зеле беше модерно? Ресторантите го сервираха изключително хрупкаво с бекон, полято с балсамова глазура или печено със зехтин, кленов сироп и черен пипер. Въпреки че много ресторанти все още сервират кръстоцветния зеленчук, той е загубил част от модерната си привлекателност. Може би дори сте забравили за него.
Или може би избягвате да ядете брюкселско зеле, защото ви причинява газове или храносмилателен дискомфорт, нещо, което е често срещано след консумация на такъв богат на фибри зеленчук. Освен ако не страдате от определено стомашно-чревно заболяване, регистрираните диетолози казват, че си струва да включите брюкселското зеле в диетата си заради полезните начини, по които то може да повлияе на здравето.
Диетолозите разкриват точно какви са тези ползи (и как да се наслаждавате на брюкселското зеле, като избягвате газовите последици).
Как да избегнете газове или храносмилателни проблеми от брюкселско зеле
Маги Михалчик, регистриран диетолог, казва, че има основателна причина брюкселското зеле да е известно с това, че причинява газове и подуване на корема. Тя обяснява, че това се дължи на захарта, която зеленчукът съдържа, наречена рафиноза.
„Телата ни не могат напълно да усвоят рафинозата, така че когато тя достигне дебелото черво, чревните бактерии я разграждат [чрез ферментация]. Този процес на ферментация води до газове и подуване на корема“, обяснява тя.
Освен това Михалчик казва, че брюкселското зеле е с високо съдържание на фибри. Така че, ако не сте свикнали да приемате много фибри, това може да претовари храносмилателната система, което води до газове и подуване на корема.
„Ако не сте свикнали да консумирате здравословно количество фибри, тялото ви може да не е подготвено да се справи напълно с натоварването с фибри наведнъж, което води до образуване на неприятно количество газове“, казва Мишел Дудаш, регистриран диетолог и автор на „Средиземноморската готварска книга с ниско съдържание на въглехидрати“.
Какво можете да направите, за да сведете до минимум неприятните странични ефекти? Ако не сте свикнали да консумирате много фибри, Дудаш препоръчва бавно увеличаване на приема им за продължителен период от време - ползите за здравето определено ще си заслужават!
И двамата диетолози също така казват, че готвенето на брюкселско зеле може да намали всички неприятни последици от консумацията му. Вместо да се яде сурово, Дудаш препоръчва варене, готвене на пара, сотиране или печене.
4 начина, по които редовната консумация на брюкселско зеле може да повлияе на здравето
Редовната консумация на брюкселско зеле може да повлияе на здравето както краткосрочно, така и дългосрочно. Ето четири промени, които можете да очаквате да изпитате, според двамата диетолози:
4 ползи за здравето от редовната консумация на брюкселско зеле
Имайки предвид всичко това, сега – когато брюкселското зеле е в сезон – е идеалният момент да намерите нови начини да го включите в диетата си. Ако не сте свикнали да ядете много храни, богати на фибри, започнете само с малка порция брюкселско зеле, като постепенно я увеличавате с течение на времето. Ползите ще си заслужават!
Прочети още
Виж всички
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук 07 Ноември 2025
4 есенни смутита, които дават сила и енергия 07 Ноември 2025
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците 06 Ноември 2025
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден 05 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Държавата поема контрола върху Лукойл (ОБЗОР) 07 Ноември 2025
Свързани статии
4 есенни смутита, които дават сила и енергия
07 Ноември 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, а енергията ни често намалява. Добрата новина? Природата ни поднася изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които можем да превърнем в питателни и вкусни смутита. Те са богати на витамини, фибри и антиоксида
Прочети
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук
07 Ноември 2025Все по-често чуваме за значението на магнезия. Наред с много други неща, този жизненоважен минерал помага за намаляване на възпаленията, подобряване на съня и дори за възстановяването на ДНК. „Магнезият участва в множество физиологични функции на организм
Прочети
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците
06 Ноември 2025Алабашът е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и броколите, карфиолът и зелето. Макар често да остава подценяван, този кръгъл, сочен и леко сладък зеленчук е истински източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден
05 Ноември 2025Ако се опитвате да увеличите консумацията си на зеленчуци, е полезно да заредите кутията си за хрупкави зеленчуци с гъвкави съставки - такива, които могат да се интегрират в голямо разнообразие от ястия. Един чудесен пример за това е карфиолът. Сам по себ
Прочети
Хапчето за спешна контрацепция вече е безплатно в аптеките в Англия
05 Ноември 2025Хиляди жени в Англия вече ще могат да получат безплатно хапчето за спешна контрацепция (т.нар. morning after pill) от аптеките, като част от реформата на правителството в рамките на NHS (Националната здравна служба), която цели да осигури повече здравни у
Прочети
Невидимият убиец на майчинството: Скритото биологично насилие над жените
04 Ноември 2025Представи си да се бориш за най-голямата мечта – да имаш дете – и някакъв невидим враг да ти я отнема, без изобщо да знаеш. Това не е сюжет на трилър, а реалност, разкрита от последно научно изследване. Виновниците? PFAS – така наречените „вечни химикали“
Прочети
Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки
03 Ноември 2025Златисто, ароматно и Instagram-достойно — шафрановото лате е новият хит в света на здравословните напитки. То вече измества мачата и куркумата от челните позиции в менюто на модерните кафетерии и обещава не само уникален вкус, но и редица ползи за тялото
Прочети
Няма въведени кометари.