С настъпването на есента дните стават по-къси, въздухът – по-хладен, а домът – все по-привлекателно място за уют и топлина. Няма нищо по-утешително в студената вечер от купичка ароматна, домашно приготвена супа. Топлата супа не само сгрява тялото, но и носи усещане за спокойствие и домашен комфорт.
В тази статия сме събрали пет от най-вкусните и лесни за приготвяне супи, които ще превърнат всяка есенна вечер в истинско кулинарно удоволствие:
Крем супа от тиква с джинджифил - Невероятно ароматна, кремообразна и есенно оранжева — истинска прегръдка в купа.
Необходими продукти:
500 г тиква (обелена и нарязана)
1 морков
1 малка глава лук
1 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. зехтин или масло
800 мл зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Задуши лука и моркова в мазнината, добави тиквата и джинджифила. Залей с бульона и вари до омекване. Пасирай до гладка консистенция и овкуси. По желание добави малко сметана или тиквени семки отгоре.
Френска лучена супа - Богата, карамелена и с онзи хрупкав тост с разтопено сирене, който прави вечерта пълна.
Необходими продукти:
4 големи глави лук, нарязани на тънки шайби
2 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 л говежди или зеленчуков бульон
100 мл бяло вино (по желание)
Сол, черен пипер, мащерка
Хляб и настърган кашкавал/груер
Начин на приготвяне:
Запържи лука на слаб огън до златисто-карамелен. Добави брашното, разбъркай и налей бульона (и виното). Вари 15 минути. Подай с препечен хляб, поръсен със сирене, запечен до разтапяне.
Картофена крем супа с праз и бекон - Супер сгряваща, питателна и ароматна — идеална за уикенд вечер.
Необходими продукти:
2 стръка праз
3-4 картофа
1 л зеленчуков бульон
100 мл сметана
50 г хрупкав бекон (или крутони за вегетариански вариант)
Масло, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Запържи праза в масло до омекване. Добави нарязаните картофи и бульона. Вари до готовност, после пасирай и овкуси. Разреди със сметана и сервирай с бекон или крутони отгоре.
Гъбена супа с мащерка и сметана - Земен аромат, кремообразна текстура и вкус, който просто крещи „есен“.
Необходими продукти:
400 г пресни гъби (печурки или микс горски)
1 малка глава лук
1 с.л. масло
1 л зеленчуков бульон
100 мл сметана
Мащерка, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Запържи лука и гъбите до златисто. Добави бульона и вари 15 минути. Пасирай частично (или напълно за крем супа), добави сметаната и овкуси с мащерка.
Леща с моркови и пушен пипер - Сгряваща, засищаща и пълна с аромат — класика, която ухае на домашен уют и готви лесно дори в делник.
Необходими продукти:
1 ч.ч. червена или кафява леща
1 глава лук
2 моркова
1 чушка
2 скилидки чесън
1 ч.л. пушен червен пипер
1 л зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, щипка кимион
Зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Задуши лука, чесъна, морковите и чушката в малко мазнина. Добави подправките и разбъркай, за да се разгърнат ароматите. Сложи лещата, залей с бульона и вари около 25–30 минути, докато омекне. По желание пасирай частично за по-гъста консистенция.
Прочети още
Виж всички
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук 07 Ноември 2025
4 есенни смутита, които дават сила и енергия 07 Ноември 2025
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците 06 Ноември 2025
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден 05 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Истинската причина вашият екип да се съпротивлява на промяната 08 Ноември 2025
Цитат на деня 08 Ноември 2025
Преживяванията продават 08 Ноември 2025
На днешната дата, 8 ноември. Архангеловден 08 Ноември 2025
Свързани статии
4 есенни смутита, които дават сила и енергия
07 Ноември 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, а енергията ни често намалява. Добрата новина? Природата ни поднася изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които можем да превърнем в питателни и вкусни смутита. Те са богати на витамини, фибри и антиоксида
Прочети
Изкусително бордо: Ботушите на есен 2026, които всички искаме да носим
06 Ноември 2025Нека си признаем - тази есен е трудно да погледнем отвъд кафявите ботуши. Предложихме какви ли не алтернативи - от дръзки черни байкърски модели до класически къси ботушки в черно и кафяво, но господството на бордото продължава. ...
Прочети
Как да останем активни, когато времето стане студено
04 Ноември 2025С настъпването на есента и зимата мотивацията ни често спада – денят е по-къс, навън е мрачно и топлото одеяло изглежда като най-добрия фитнес партньор. Но именно през студените месеци движението е най-нужно за тялото и ума. Ето няколко лесни начина да за
Прочети
Роден вкус: Традиционни български ястия, които да готвим през есента
04 Ноември 2025Есента носи със себе си аромата на узрели плодове, топлите цветове на листата и онова особено чувство на уют у дома. Това е сезонът, в който търсим сгряващи, сърцати ястия, които не само хранят тялото, но и глезят душата. ...
Прочети
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи
01 Ноември 2025Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще с...
Прочети
Избери си свещ и разбери каква ще е твоята есенна енергия
27 Октомври 2025Есента е време за топлина, уюта на дома и вътрешно презареждане. Погледни шестте свещи по-долу — избери тази, която най-много те привлича интуитивно. Не мисли дълго — просто почувствай коя е „твоята“. ...
Прочети
6 дестинации в Европа, идеални за есенно пътешествие
27 Октомври 2025Есента е сезон на топли цветове, по-малко туристи и уютни преживявания. Градовете се обагрят в златисти нюанси, вината узряват, а парковете и горите канят на дълги разходки.
Прочети
Няма въведени кометари.