Ако се отправите към фермерския пазар или магазина за хранителни стоки по всяко време сега и до края на зимата, вероятно ще видите един зеленчук на преден план: тиквата! Мускатна тиква, тиква тип „спагети“, тиква тип „кабоча“ и тиква тип „акорн“ са в сезон през по-меките месеци на годината.
Освен че е вкусна, тиквата се гордее с изобилие от ползи за здравето. Чудите се коя тиква е най-здравословна? Продължете да четете, за да видите какво мислят диетолозите и да видите три основни начина, по които тялото ви ще се възползва, ако ядете тиква редовно.
Какъв вид тиква е най-здравословна?
Въпреки че има много различни видове тикви, диетологът Емили Ван Ек казва, че има някои общи хранителни ползи за всички тях. „Както летните, така и зимните сортове са богати на хранителни вещества, универсални и естествено засищащи храни, които се вписват в много културни хранителни традиции“, обяснява тя.
Ван Ек казва, че всички видове тикви са богати на фибри, които са ключово хранително вещество. „Повечето тикви са богати на витамин C, калий и каротеноиди, които са червени и оранжеви растителни пигменти с антиоксидантни свойства“, добавя тя.
Тара Шмит, водещ диетолог в клиниката Майо, обяснява, че есенните и зимните тикви са по-богати на цвят в сравнение с летните тикви, които обикновено са зелени или жълти. Подобно на Ван Ек, тя казва, че червените и оранжевите цветове на есенните и зимните тикви са индикатор за високото им съдържание на антиоксиданти, по-специално каротеноиди. „Тялото ви може да преобразува някои каротеноиди във витамин А“, казва тя. Това е полезно, защото витамин А е ключово хранително вещество за здравето на зрението, имунитета и клетъчното здраве.
Но кой вид тиква е абсолютно най-здравословен? И двамата диетолози казват, че това зависи от вашите здравни цели. „Всеки вид тиква има уникални ползи“, казва Ван Ек. Например, тя казва, че мускатната тиква (или тип „бутернут“) е особено богата на прекурсори на витамин А (чудесна за тези, които искат да поддържат здравето на зрението си), докато тиквичките са по-леки и по-хидратиращи (добри за подпомагане на загубата на тегло).
Ако основната ви здравна цел е да намалите възпалението, сортовете тикви, богати на каротеноиди (като тиква тип „бутернут“ или „жълъд“) са добри за целта.
3 основни ползи от редовната консумация на тиква
И двамата диетолози подчертават, че независимо от вида тиква, който ядете, тялото ви ще има полза. Може дори да искате да сменяте вида тиква, който избирате, всеки път, за да получите по-голямо разнообразие от хранителни вещества, отколкото бихте яли един и същ вид тиква многократно. (Това също ще направи храненията ви по-интересни.)
3 ползи за здравето от редовната консумация на тиква
Прочети още
Виж всички
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук 07 Ноември 2025
4 есенни смутита, които дават сила и енергия 07 Ноември 2025
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците 06 Ноември 2025
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден 05 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Истинската причина вашият екип да се съпротивлява на промяната 08 Ноември 2025
Цитат на деня 08 Ноември 2025
Преживяванията продават 08 Ноември 2025
На днешната дата, 8 ноември. Архангеловден 08 Ноември 2025
Свързани статии
4 есенни смутита, които дават сила и енергия
07 Ноември 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, а енергията ни често намалява. Добрата новина? Природата ни поднася изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които можем да превърнем в питателни и вкусни смутита. Те са богати на витамини, фибри и антиоксида
Прочети
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук
07 Ноември 2025Все по-често чуваме за значението на магнезия. Наред с много други неща, този жизненоважен минерал помага за намаляване на възпаленията, подобряване на съня и дори за възстановяването на ДНК. „Магнезият участва в множество физиологични функции на организм
Прочети
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците
06 Ноември 2025Алабашът е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и броколите, карфиолът и зелето. Макар често да остава подценяван, този кръгъл, сочен и леко сладък зеленчук е истински източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден
05 Ноември 2025Ако се опитвате да увеличите консумацията си на зеленчуци, е полезно да заредите кутията си за хрупкави зеленчуци с гъвкави съставки - такива, които могат да се интегрират в голямо разнообразие от ястия. Един чудесен пример за това е карфиолът. Сам по себ
Прочети
Хапчето за спешна контрацепция вече е безплатно в аптеките в Англия
05 Ноември 2025Хиляди жени в Англия вече ще могат да получат безплатно хапчето за спешна контрацепция (т.нар. morning after pill) от аптеките, като част от реформата на правителството в рамките на NHS (Националната здравна служба), която цели да осигури повече здравни у
Прочети
Невидимият убиец на майчинството: Скритото биологично насилие над жените
04 Ноември 2025Представи си да се бориш за най-голямата мечта – да имаш дете – и някакъв невидим враг да ти я отнема, без изобщо да знаеш. Това не е сюжет на трилър, а реалност, разкрита от последно научно изследване. Виновниците? PFAS – така наречените „вечни химикали“
Прочети
Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки
03 Ноември 2025Златисто, ароматно и Instagram-достойно — шафрановото лате е новият хит в света на здравословните напитки. То вече измества мачата и куркумата от челните позиции в менюто на модерните кафетерии и обещава не само уникален вкус, но и редица ползи за тялото
Прочети
Няма въведени кометари.