С настоящата фиксация върху здравето на червата, богатият на пробиотици кефир се превърна в нещо като феномен в TikTok. Ако вече сте в крак с тенденцията, може би обичате да го смесвате в смути или да го използвате като основа за зърнени храни или плодове. Всички са добри варианти, но има и други начини да въведете кефира в диетата си.

Какво е кефир?

Преди да се заемем с ползите, нека да разгледаме отново какво всъщност представлява кефирът. Най-известен с това, че е богат на пробиотици, кефирът е ферментирала напитка, отглеждана от прецедени остатъци от кефирни зърна, мляко или вода. За веганите – или тези, които имат непоносимост към млечни продукти – сега има опция за кокосов кефир – подобна пробиотична напитка, приготвена с кокосово вместо краве мляко.

Какви са ползите от кефира?

Емили Инглиш, диетолог и основател на марка добавки за чревно здраве, казва, че обичащите червата микроби в кефира „добавят разнообразие към чревния микробиом“. Това разнообразие, обяснява тя, е един от най-силните показатели за добро здраве на червата.

Инглиш обаче бързо добавя, че никоя храна сама по себе си не може да „поправи“ или „излекува“ чревните проблеми. Вместо това, последователните хранителни навици и балансираният начин на живот и диета могат да ви помогнат с „по-добро храносмилане, по-силна имунна функция и по-ниски нива на системно възпаление“.

Ето шест прости начина да включите кефир в ежедневната си диета.

1. Дресинги за салати

Опитайте да замените сметана, мляко или кисело мляко с кефир в дресингите за салати. „Острият вкус и киселинност на кефира се съчетават добре както със сладки, така и със солени ястия“, отбелязва Инглиш.

2. Сладолед без разбиване

Според диетолога Фарзана Насър, кефирът служи като отличен заместител на обикновеното мляко при приготвяне на сладолед. Тя предлага да се комбинират замразени плодове и банани с кефир в блендер, а след това да се сложи във фризера, за да се насладите като кремообразен, гъст и полезен за червата десерт.

3. Маринати

Инглиш предлага използването на кефир като марината за мариноване или омекотяване на месо или риба.

4. Турски яйца

Рецептата за турски яйца на Насър е задължителна за опитване. Разбийте заедно комбинация от гръцко кисело мляко с кефир, червен пипер, босилек, нарязани маслини и гама от зелени подправки.

5. Студени салати

Използвайте кефир, за да замените майонезата в студени салати като салата с риба тон или картофена салата.

6. Палачинки

Кефирът добавя пухкава лекота към сутрешните палачинки. Най-добре е да се използва в допълнение към млякото, а не като заместител. Разбийте заедно брашно, кефир, яйца, мляко и ванилия в купа, за да създадете сместа за тесто, преди да добавите боровинки или шоколадови парченца.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички