Есента е тук със своето изобилие от прохладни дни, пъстри падащи листа и вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сега е времето да засилим имунитета си, да се подготвим за по-студените дни и то по възможно най-приятния начин - с нещо вкусно и полезно за хапване!
Днес ви предлагаме 4 рецепти за лесни, свежи, полезни и много вкусни есенни салати, които ще ви заредят с енергия и ще ви настроят на есенна вълна.
***
Салата с ябълки, орехи, кейл, киноа и канелен дресинг
Необходими продукти за салатата:
⅔ ч.ч. сушена или 2 ч.ч. сварена киноа (елда)
3 големи шепи къдраво зеле кейл, без стеблата & ситно нарязано (или друг зеленолистен зеленчук по ваш избор)
3 средно големи ябълки, без шупела и едро нарязани (използвайте сладък сорт)
5 стебла селъри, нарязани на кубчета
1 ч.ч. орехи на половинки или едро начупени
Продукти за дресинга с канела:
¼ ч.ч. студено пресован зехтин
¼ ч.ч. ябълков оцет
2 с.л. кленов сироп или мед
½ лимон (сока)
1 ч.л, канела
1 ч.л. сол
½ ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете сушената киноа според инструкциите на опаковката. Трябват ви 2 чаени чаши. Сложете я в голяма купа заедно със зелето кейл, орехите, ябълките и нарязаните стебла селъри.
В малък съд запечете орехите на средно силен огън докато покафенеят, около 5 минути. Разбърквайте ги често и внимавайте да не прегорят (ако държите на здравословността на ядките, сложете ги в салатата сурови).
В малка купа разбийте съставките на канеления дресинг и залейте салатата и леко я разбъркайте.

Салата с ябълки и чедър
Необходими родукти:
1 чаша ябълков сайдер или ябълков сок
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка едро смлян черен пипер
2 средни марули, нарязани на едри парчета
2-3 средни ябълки, обелени и тънко нарязани на филийки
1 чаша орехи, печени
200 г сирене Чедър
Начин на приготвяне:
В купичка, смесете заедно ябълковия сок, оцета, меда, чаената лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. В купа за салата, добавете марулята и резенчета ябълка, разбъркайте добре. Полейте салатата с получения сос и отново разбъркайте. Отгоре поръсете есенната салата с орехите и сиренето.

Витаминозна салата с киноа и орехов дресинг
Необходими продукти:
киноа - 200 г
зехтин - 100 мл
авокадо - 2 бр.
аспержи - 200 г бели, от консерва
лук - 120 - 150 г червен или пресен зелен
краставица - 1/2 бр.
орехи - 100 г
оцет - 30 мл, ябълков
лимонов сок - 3 - 4 с.л.
кориандър - сушен, за поръсване
яйца - 2 бр. сварени, по желание
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете киноата според указанията на пакета, прецедете я и както е в цедката, я облейте със студена вода.
Обелете и нарежете на кубчета авокадото и лука. Изстискайте при тях лимоновия сок и малко сол и разбъркайте.
Краставицата нарежете на много тънки шайби, а ако сте решили да сложите и яйца, направете и тях на кръгчета, а аспержите - на парченца от 1 см.
Пригответе орехов дресинг, като накълцате на ситно или смелите орехите (но не на каша) и ги смесите със зехтина, оцета и солта. Може да добавите и още оцет, ако обичате по-кисело, а ябълковият е много полезен.
За да сглобите салатата, използвайте кръгъл или квадратен ринг. На дъното сложете пласт киноа, малко от дресинга, после пласт авокадо и лук, пласт аспержи, пак дресинг, парченца краставица и яйце (по желание).
Редът на продуктите за салатата с киноа може да изберете и сами, но накрая завършете с киноа и орехов дресинг.
Поднесете витаминозната салата поръсена със сушени листа от кориандър

Салата с круши, маруля и горчица
Необходими продукти:
1 голяма маруля, нарязана на парчета с размер на хапка
1 супена лъжица зехтин или масло
2 зрели круши, почистени и нарязани по дължина
100 мл. ябълков оцет
1 чаена лъжичка горчица
1 чаена лъжичка захар
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа, поставете нарязаната маруля.
В незалепващ тиган, разтопете маслото или зехтина. След като се загрее мазнината добавете крушите за 10 до 15 минути или докато не започнат да омекват и да добият приятно златист цвят.
Междувременно, в чашата, разбъркайте оцета, горчицата, захарта, чаена лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. Добавете сместа в тигана с круши, и оставете да се готви за около 1 минута или докато течността започне да се сгъстява.
След като леко се охладят, изсипете крушите и течността от тигана в купата с маруля.
Прочети още
Виж всички
Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025

Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение 08 Октомври 2025

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte 07 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден 06 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Цитат на деня 11 Октомври 2025

На днешната дата, 11 октомври. Рождениците днес 11 Октомври 2025


Няма въведени кометари.