Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава:
Миш-маш

Необходими продукти:
4-5 зелени или червени чушки
4 домата
4 яйца
100 г сирене
1 глава лук (по желание)
магданоз
олио
сол
Приготвяне:
Нарежете чушките на ивици и ги запържете в сгорещено олио. Добавете ситно нарязания лук (ако използвате) и гответе, докато омекне. Обелете и нарежете доматите на кубчета, добавете ги към чушките и оставете сместа да къкри, докато водата се изпари. Натрошете сиренето и го сложете в сместа. Накрая добавете разбитите яйца и бъркайте леко, докато стегнат, но останат сочни. Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте веднага.
Патладжани с доматен сос

Необходими продукти:
2 средни патладжана
4 домата
3-4 скилидки чесън
магданоз
сол, черен пипер
олио
Приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета или кубчета, посолете ги и оставете за 20 минути да си пуснат горчивия сок. Изплакнете и подсушете. Запържете ги в олио или ги изпечете на фурна, докато омекнат. В тиган пригответе доматения сос: обелете доматите и ги нарежете на кубчета, задушете ги заедно с счукания чесън, докато сосът се сгъсти. Добавете патладжаните, овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с магданоз и поднесете топло или студено.
Лютика

Необходими продукти:
5-6 печени чушки
2 домата
2-3 скилидки чесън
1 малка люта чушка (по желание)
магданоз
сол, олио
Приготвяне:
Опечете и обелете чушките. Нарежете ги на ивици. Обелете доматите и ги нарежете на ситно. Счукайте чесъна със сол. Смесете всички продукти в купа, добавете малко олио и нарязан магданоз. Ако обичате люто, добавете и нарязана люта чушка. Лютиката е вкусна и като разядка, и като гарнитура към месо или сирене.
Тиквички с ориз

Необходими продукти:
2–3 средни тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков (по желание)
копър
сол, черен пипер
олио
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на кубчета. Задушете ситно нарязания лук и морков в малко олио. Добавете ориза и разбъркайте за кратко. Сложете тиквичките и залейте с около 2 и 1/2 чаши гореща вода. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе на слаб огън, докато оризът поеме течността и омекне. Поръсете обилно със ситно нарязан копър преди сервиране. Това леко и ароматно ястие е чудесно и топло, и студено.
Прочети още
Виж всички
Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025

Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение 08 Октомври 2025

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte 07 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден 06 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Цитат на деня 11 Октомври 2025

На днешната дата, 11 октомври. Рождениците днес 11 Октомври 2025


Свързани статии

Есен в чаша: 5 напитки, които да приготвиш у дома за повече уют в студените дни
02 Октомври 2025С настъпването на есента всичко около нас се забавя, става по-уютно и приканва към топлина и спокойствие. И какъв по-добър начин да се насладим на есенните вечери у дома от чаша ароматна напитка в ръка?
Прочети
4 вкусни рецепти за витаминозни есенни салати
30 Септември 2025Есента е тук със своето изобилие от прохладни дни, пъстри падащи листа и вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сега е времето да засилим имунитета си, да се подготвим за по-студените дни и то по възможно най-приятния начин - с нещо вкусно и полезно за хапва
Прочети
С аромат на есен: 3 рецепти за неустоими есенни сладкиши
28 Септември 2025Есента е тук, а с нея идват уютните дни и вечери у дома. А какво по-хубаво от топъл дом, в който се носи ухание на нещо току-що изпечено? Сладко, вкусно и с аромат на канела? Есента определено е време за печене на сладкиши, за развихряне в кухнята, докато
Прочети
Как да изберем правилното месо за всяко ястие?
19 Септември 2025Когато готвим, изборът на подходящото месо е ключът към вкусно, сочно и балансирано ястие. Често се случва да купим „каквото има“, но истината е, че всеки вид месо и всяка част от него имат своите особености. Ако ги познаваме, ще можем да извлечем максиму
Прочети
Под 20 минути: Три светкавично бързи рецепти за вечеря
16 Септември 2025Животът е достатъчно забързан, за да прекарваме часове в кухнята всяка вечер. Добрата новина? Вкусната вечеря не трябва да отнема цялото ви време! Ако след дълъг ден искате да приготвите нещо бързо, но все пак домашно и апетитно, тези три рецепти ще ви сп
Прочети
4 идеи за лесни закуски, богати на протеин
06 Септември 2025Закуската е най-важното хранене за деня, но често е и най-пренебрегваното. В забързаното ежедневие, когато времето не стига, мнозина избират удобството пред качеството. А истината е, че добре подбрана закуска може не само да ви осигури енергия за деня, но
Прочети
3 рецепти за летни плодови десерти с малко захар
20 Август 2025Лятото е сезонът на свежите плодове, ярките вкусове и леките десерти. Ако искате да се насладите на сладко, без да прекалявате със захарта, тези три рецепти са идеални за горещите дни. ...
Прочети
Няма въведени кометари.