Лятото изисква лекота – в храната, в ритъма и в избора на съставки. Когато температурите се качат над 30 градуса, тялото има нужда от хидратация, свежест и хранителност без излишно натоварване. Ето пет страхотни летни рецепти, които съчетават вкус, здраве и лекота, и са идеални за обяд, вечеря или освежаваща закуска.

1. Таратор с краставица, мента и орехи

Продукти за 2 порции:

500 г цедено или гъсто кисело мляко
1 голяма краставица
1-2 скилидки чесън (по избор)
2 с.л. счукани орехи
няколко листа прясна мента
малко копър
сол на вкус
1 с.л. зехтин
вода (за разреждане по вкус)

Начин на приготвяне:
Обели и нарежи краставицата на малки кубчета. Смеси киселото мляко с малко вода до желаната гъстота. Добави чесъна (счукан), краставицата, копъра, ментата и орехите. Посоли и разбъркай. Поднеси охладено – най-добре с кубче лед за разкош!

2. Салата с диня, сирене и рукола

Продукти за 2 порции:

2 чаши рукола или бейби спанак
2 чаши нарязана на кубчета диня
100 г сирене (фета, бяло саламурено или козе сирене)
1 ч.л. зехтин
няколко капки балсамов оцет (по желание)
малко пресен босилек (по желание)
щипка черен пипер

 

Начин на приготвяне:
Подреди листата от рукола в чиния. Върху тях разположи кубчетата диня и натрошеното сирене. Поръси със зехтин, балсамико и черен пипер. Украсете с няколко листа босилек. Леко сладка, солена и свежа – тази салата е истинска лятна наслада.

3. Смути с краставица, ябълка и лимон

Продукти за 1 голяма чаша:

1 малка краставица
1 зелена ябълка
сокът от половин лимон
5-6 листа прясна мента
1/2 чаша вода или кокосова вода
лед на вкус

 

Начин на приготвяне:
Почисти и нарежи всички съставки. Смеси ги в блендер с водата и добави лед. Пасирай до гладкост. Получава се изключително освежаваща напитка, богата на витамини и чудесна за хидратация в горещините.

4. Купичка с кисело мляко, овесени ядски и плодове

Продукти за 1 порция:

200 г кисело мляко
3 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. мед или агаве
1 праскова, нарязана
1/2 банан
няколко боровинки или ягоди
1 ч.л. чиа или ленено семе (по избор)

 

Начин на приготвяне:
Смеси млякото с овесените ядки и меда. Отгоре подреди нарязаните плодове. Поръси с чиа/ленено семе. Подходящо както за закуска, така и за лек десерт след вечеря. Здравословно, вкусно и зареждащо.

5. Студена паста с чери домати и моцарела

Продукти за 2 порции:

150 г паста по избор (спагети, пене, фусили)
150 г чери домати
100 г моцарела (на топчета или нарязана)
пресен босилек
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:
Свари пастата, охлади я под студена вода и я отцеди добре. Нарежи чери доматите наполовина и ги добави заедно с моцарелата към пастата. Поръси със зехтин, сол, черен пипер и нарязан босилек. Лека, ароматна и засищаща вечеря без нужда от включване на фурната.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички