Има толкова много разновидности на рикота: тя може да се направи от краве, овче, козе или биволско мляко и се предлага в осолени, печени и пушени варианти. Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете, редом с все по-популярната и високопротеинова извара.
Какво е рикота?
Вярвате или не, рикота технически не се брои за сирене. Всъщност това е млечен страничен продукт, който се консумира от бронзовата епоха и се прави от суроватка - течността, която остава след производството на други сирена. След това производителите нагряват суроватката и добавят киселина, което води до образуването на люспи на повърхността. Тези люспи са рикота. С мек вкус, рикотата обикновено е леко, с кремообразна текстура.
Защо рикотата е здравословен избор?
Според Британската фондация за сърце, сиренето рикота е с ниско съдържание на сол и мазнини - само 10% мазнини, от които 6% са наситени. Съдържанието на протеини ще зависи от това дали е приготвена с пълномаслено мляко, полуобезмаслено мляко или е с ниско съдържание на мазнини, но обикновено в 100 гр ще получите:
• 7-8 гр протеин в рикота от пълномаслено мляко
• 8-9 гр протеин в рикота от полуобезмаслено мляко
• 10-11 гр протеин в рикота с ниско съдържание на мазнини или без мазнини
Освен това, рикотата съдържа множество витамини и минерали, включително витамин К и калций, и двата от които са полезни за здравето на костите и съсирването на кръвта.

Ползите от консумацията на рикота
• Лесно смилаемо е
• Има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар
• Съдържа малко мазнини в сравнение с други пресни сирена като фета, моцарела и маскарпоне
• Нискокалорично е (140 калории на 100 гр)
• Богато е на протеини, които могат да помогнат за изграждането на мускули и възстановяване
• Полезно е за здравето на костите благодарение на съдържанието на калций и витамин К
• Богато е на витамин B12, който подпомага здравословния метаболизъм, образуването на червени кръвни телца и доброто здраве на нервната система
• Поради високото съдържание на протеини, то е засищаща храна
• Тъй като рикота съдържа както суроватъчен протеин, така и фосфор, тя може да помогне за регулиране на кръвното налягане
Ето и 6 идеи как да хапвате това вкусно и диетично сирене:
6 идеи как да включите рикота в менюто си
Кой трябва да избягва консумацията на рикота?
Освен ако вашият лекар не ви е казал да избягвате консумацията на храни с хранителния профил на рикота, има само една група, която трябва да я избягва: тези с лактозна непоносимост. Въпреки че рикотата е млечен продукт, тя все пак съдържа лактоза и следователно не би била подходяща за хора с непоносимост или алергии.
Паста с рикота и сушени домати

Необходими продукти (за 2 порции):
- • 200 гр паста, за предпочитане пълнозърнеста и био
- • 150 гр прясна рикота
- • ½ чаша сушени домати, нарязани
- • Шепа орехи
- • 6-7 маслини Таджаска
- • Пресен босилек, нарязан
- • Сол и черен пипер на вкус
- • Пармезан, по желание
Начин на приготвяне:
• Поставете рикотата в блендер и добавете една супена лъжица топла вода, заедно с останалите съставки, като оставите сушените домати, босилека, солта и черния пипер и пастата.
• Пасирайте, докато се образува гладък крем.
• Сварете пастата ал денте и отцедете, като запазите част от водата от пастата.
• Смесете пастата със сместа от крема рикота.
• Добавете нарязаните сушени домати и нарязания босилек към пастата и подправете със сол, черен пипер, малко зехтин и поръсете с пармезан.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички
На днешната дата, 17 август. Рождениците днес 17 Август 2025



Свързани статии

5 бързи рецепти с презрели банани
15 Август 2025Всички сме попадали в ситуацията, в която да купим банани, които уж ще изядем навреме, но изведнъж по плота се появяват кафяви, меки плодове.
Прочети
Героят, който заслужава повече внимание в чинията ви: 6 начина да включите кефир в менюто си
12 Август 2025С настоящата фиксация върху здравето на червата, богатият на пробиотици кефир се превърна в нещо като феномен в TikTok. Ако вече сте в крак с тенденцията, може би обичате да го смесвате в смути или да го използвате като основа за зърнени храни или плодове
Прочети
Суперхраните, които ще ви заредят с енергия за целия ден
08 Август 2025Всички храни дават енергия на човек, но как те влияят на тялото, може да варира значително. Захарите и рафинираните въглехидрати осигуряват бърз тласък, докато зърнените храни, бобовите растения и пълнозърнестите храни осигуряват по-устойчива енергия, коя
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
07 Август 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
Лято в чиния: Четири рецепти за традиционни български летни ястия
30 Юли 2025Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава: ...
Прочети
3 бързи и здравословни летни салати за горещите дни
23 Юли 2025Когато жегата става непоносима, последното нещо, което ни се иска, е да стоим дълго в кухнята. Затова салатите са най-добрият приятел на лятото — свежи, цветни, готови за 10 минути и супер полезни. Ето три идеи, с които ще се нахраниш вкусно, леко и без и
Прочети
Пъпешът - витаминозна бомба срещу жегата и стреса
22 Юли 2025Лято е и няма нищо по-освежаващо от резен студен, сочен пъпеш. Освен че е истинска наслада за небцето, този ароматен плод е пълен с витамини и минерали, които носят куп ползи за здравето. Ако досега сте гледали на пъпеша просто като на сладък десерт, е вр
Прочети
Няма въведени кометари.