Пролетта е тук и с нея идват два прекрасни български празника, които събуждат душата и сърцето за новото начало – Лазаровден и Цветница. Това са дни, изпълнени с радост, пролетни аромати и символика, свързана с живота, възраждането и цветята, които разцъфтяват навсякъде около нас. На Лазаровден и Цветница почитаме и празнуваме не само традициите, но и красивите български обичаи, които носят топлина в сърцето.
Какво символизират Лазаровден и Цветница?
Лазаровден, който се отбелязва на първата събота преди Великден, е ден, в който по традиция се почитат Лазарките – образът на младата жена, която поема на своето сватбено пътуване. Този празник е свързан с възраждането на природата и прехода към пролетта. Символизира началото на живота и възобновяването на всичко живо, както и възраждащата се енергия на жената.
Цветница е празникът на цъфтежа и празник на цветята. Това е денят, в който се чества влизането на Христос в Йерусалим, но също така е и празник на всички, които носят имена на цветя. Този празник има и християнска символика, но същевременно носи много народни обичаи и вярвания.

И като всеки празник, и тези два са свързани с богати и вкусни трапези. Днес ще ви дадем няколко идеи как да отбележите едни от най-хубавите пролетни празници по вкусен начин!
На Цветница е добре да се похапват постни храни - питка, баница, плодове, зеленчуци. След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. На Лазаровден традиционно се приготвят ястия с коприва, лапад или киселец, защото зеленият им цвят се свързва с пролетта, както и самия празник. Най-популярни са витите баници.
Ето 4 рецепти, с които празниците ви ще бъдат най-вкусните:
Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден

Необходими продукти:
ориз - 2 ч.ч.
лапад - 30 листа
левурда - 3 - 5 листа
джоджен - 10 пресни стръка
естрагон - 1 шепа или 15 пресни листа
магданоз - ½ връзка
киселец - 10 листа
лук - 2 глави
хималайска сол - 2 ч.л., равни
черен пипер - ½ к.л., смлян
шарлан - 1 - 2 с.л.
вода - 5 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Отмерваме си 2 ч.ч. ориз, измиваме и го накисваме за около половин час. Старателно измиваме всички прясно набрани пролетни зеленини от градината, като отрязваме дръжките на лапада, киселеца, магданоза и джоджена. Нарязани на ситно ги прибавяме към вече накиснатия и отцеден ориз. Обелваме и измиваме две главички стар лук. Едната нарязваме на ситно, а другата разрязваме с 2 плитки разреза на хиксче, така че при изпичането да се получи розетка. Добавяме към ориза нарязания лук заедно с подправките: 2 чаени лъжици хималайска сол (равни), половин кафена лъжичка смлян черен пипер и 1-2 с.л. шарлан. Разбъркваме хубаво с бамбукова бъркалка и заливаме с точната пропорция вода – 5 ч.ч. По средата поставяме главичката лук, резната на Х. Печем ориза на загрята фурна за 40-45 минути на 250 градуса. По желание, разбъркваме с бамбуковата бъркалка и завъртаме тавата на половината време – след около 20 минути.
Баница с лапад и сирене

Необходими съставки:
кори за баница - 1 пакет
сирене - 200 г
лапад - 2 връзки
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 500 г
олио
Начин на приготвяне:
Разбърквам яйцата, сиренето, млякото и накъсания на парчета лапад в купа. Жилките на лапада се изхвърлят. В тава, най-добре квадратна, се слага олио на дъното и се размазва. Редуват се по две кори. Един път се слага от плънката, другият път - олио и така до изчерпване на корите. Реже се на квадрати и се пече до готовност.
Скумрия с доматен сос

Необходими продукти:
скумрия - 2 бр.,
лук - 3 глави,
олио - 4 - 5 с.л.,
домати - консерва 1 буркан (400 г),
сол - на вкус,
черен пипер,
дафинов лист - 2 бр.,
чесън - 3 бр. скилидки,
захар - 2 - 3 щипки,
риган,
магданоз,
лимон
Начин на приготвяне:
Скумрията се почиства от вътрешностите, измива се и се нарязва на парчета. Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя в чиния. Почистете лука и чесъна, след което в тиган загрейте олио и запържете лук с щипка сол, докато омекне. Доматите от консерва се пасират и изсипват в тигана. Добавя се дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.Прехвърля се в тава 26 см, отгоре се нареждат парчета апетитна скумрия и се поръсва с риган. Печете скумрията в доматен сос в загрята на 180 градуса фурна до готовност около 30-35 минути. Скумрията с доматен сос и лук на фурна се сервира, поръсена с магданоз и лимон.
Салата с леща и елда

Необходими продукти:
200 г леща,
150г елда,
2 стръка пресен лук,
1 зелена чушка,
магданоз,
лимонов сок,
зехтин,
сол,
черен пипер
Начин на приготвяне: Сварявате по отделно лещата и елдата до готовност. Елдата се измива в сито под течаща вода. Оставете ги да изстинат. Нарязвате зеленчуците и смесете всички продукти в голяма купа. Подправете на вкус.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички
На днешната дата, 17 август. Рождениците днес 17 Август 2025



Свързани статии

5 бързи рецепти с презрели банани
15 Август 2025Всички сме попадали в ситуацията, в която да купим банани, които уж ще изядем навреме, но изведнъж по плота се появяват кафяви, меки плодове.
Прочети
Героят, който заслужава повече внимание в чинията ви: 6 начина да включите кефир в менюто си
12 Август 2025С настоящата фиксация върху здравето на червата, богатият на пробиотици кефир се превърна в нещо като феномен в TikTok. Ако вече сте в крак с тенденцията, може би обичате да го смесвате в смути или да го използвате като основа за зърнени храни или плодове
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
07 Август 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
Лято в чиния: Четири рецепти за традиционни български летни ястия
30 Юли 2025Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава: ...
Прочети
5 странни летни традиции по света, за които не сте чували
23 Юли 2025Лятото е времето, когато целият свят празнува — кой с музика, кой с вода, кой с домати. Зад плажовете и коктейлите обаче се крият традиции, които са толкова колоритни и необичайни, че трудно ще ги забравите. Ето пет любопитни летни обичая от различни краи
Прочети
3 бързи и здравословни летни салати за горещите дни
23 Юли 2025Когато жегата става непоносима, последното нещо, което ни се иска, е да стоим дълго в кухнята. Затова салатите са най-добрият приятел на лятото — свежи, цветни, готови за 10 минути и супер полезни. Ето три идеи, с които ще се нахраниш вкусно, леко и без и
Прочети
5 бързи идеи за здравословна закуска без захар
13 Юли 2025За оптимално здраве, Американската сърдечна асоциация (American Heart Association Trusted Source) препоръчва да се консумират не повече от 9 чаени лъжички захар на ден за мъжете и не повече от 6 чаени лъжички за жените. Но повечето от нас приемат (поне) д
Прочети
Няма въведени кометари.