Добавките към кафето с цел то да стане по-здравословно е една вечна мода, която само леко се видоизменя във времето, а добавките се сменят бързо като филм на забързан каданс - от флуоресцентно жълто лате с куркума и еспресо с масло до виолетови млечни латета и розови, пълни с цвекло на прах.
Добавките отстъпиха място на суровото, непастьоризирано мляко и мед. Овесеното мляко отиде в изгнание и го замениха всякакви други ядкови алтернативи. А сега има нова тенденция, която може да ви се стори странна първоначално, но със сигурност ще ви заинтригува. Това е колагенът.
Независимо дали става въпрос за кафе, матча или сутрешно смути, безвкусният бял прах се добавя. А натуропатичният диетолог и автор на „Наръчника за хормоналния баланс“ Джесика Шанд, обяснява защо това е добро нещо. „Тъй като колагенът е издръжлив протеин и остава непокътнат дори когато е изложен на топлина, обичам да го разбърквам в сутрешното си кафе или в матча. Той не само добавя тласък на аминокиселини, но може потенциално да намали въздействието на кафето, предизвикващо кортизол.“
Какво прави колагеновото кафе?
Освен ограничаване на тревожността след прием на кофеин, смесването на колаген в кафето ви има безброй предимства. „Колагенът е основният структурен протеин за тъканите на тялото и действа като скеле или „лепило“, обяснява Шанд. „Харесва ми да го визуализирам като нещото, което ни държи заедно - от целостта на нашата кожа до нашите мускули, кости, нокти, коса и дори нашите чревни стени. Често го препоръчвам на клиенти, които искат да се съсредоточат върху здрава кожа по време на перименопауза и менопауза. Това е, когато естрогенът (хормонът, отговорен за еластичността и гъвкавостта на кожата) естествено намалява. Може също да помогне при ставни и мускулни болки.“
Можете ли да усетите колагена в кафето си?
Не, колагенът (ако не е ароматизиран) няма вкус. Ако не друго, може би си струва да имате предвид проблемите с текстурата. В зависимост от това колко колаген добавяте към гореща напитка, трябва да разбъркате или разпените за минута или две, за да разбиете всички бучки.

Колагенът счита ли се за протеин?
Да, казва Шанд, но не по същия начин, както би направило филе от сьомга или друга богата на протеини храна. „Докато пилешките гърди са преди всичко източник на чист протеин, колагенът на прах е концентриран източник на колаген, специфичен вид протеин, открит в съединителната тъкан.“
Ако следите приема си на протеини, считайте протеина от колаген като бонус точки, а не като основен протеин. Тъй като не съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, той ще поддържа здравето на кожата, ставите и мускулите, но може да не е най-добрият за мускулния синтез.
Как да изберем висококачествен колаген на прах?
Намирането на висококачествена добавка може да бъде трудно като човек без време да декодира всеки етикет. Шанд казва, че има няколко думи, за които трябва да внимавате. „При морския колаген (рибен) потърсете „чист хидролизиран колаген“, който е устойчиво уловен. За говежди колаген (най-често срещаният тип) потърсете „хранени с трева“, за да сте сигурни, че не съдържа хормони, антибиотици и химическо излагане.“
Когато става въпрос за веган колаген, Шанд казва, че това е добър вариант за диети на растителна основа, но не може да се мери хранително в сравнение с морския или говеждия колаген. „Веган колагенът обикновено съдържа растителни съставки, които помагат да се стимулира естественото производство на колаген в тялото ви, като витамин С.“
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Публикуваха шокиращ доклад за здравето на крал Чарлз
16 Юни 2025„The Telegraph“ публикува доста шокиращ доклад относно здравословното състояние на крал Чарлз. Монархът се бори с рак повече от година, а подробности за здравето му досега се пазеха в пълна тайна. Въпреки това, според медията се водят разговори, че „той м
Прочети
Една нация под властта на протеина
11 Юни 2025Сигурно и ти си забелязал колко често напоследък се говори за протеин — като че ли всеки трети пост в социалните мрежи е за него, а по магазините изведнъж има хиляди продукти, които се рекламират като „високопротеинови“. Но какво всъщност е толкова важно
Прочети
Дерматолог споделя скритите ползи на минералната вода за здравето на ноктите
11 Юни 2025Здравето на ноктите често остава в сянката на естетичния маникюр, а всъщност дава ценна информация за общото състояние на организма. Сухите, чупливи и нацепени нокти невинаги са просто козметичен проблем – те може да сигнализират за дефицит на важни минер
Прочети
Методът 3-2-1 за идеална фигура: работи ли наистина?
06 Юни 2025Социалните медии обичат тенденциите в тренировките. Не можем да разгадаем защо, но включете число в името и гледайте как тренировката става вайръл!
Прочети
Майли Сайръс разкри подробности за „плашещ“ и „болезнен“ здравословен проблем
27 Май 2025Майли Сайръс се е сблъскала с болезнен здравословен проблем, докато е била водеща на “Miley’s New Year’s Eve Party” заедно с Доли Партън по повод настъпването на 2023-та година. ...
Прочети
Съветите на Петър Дънов: Какво трябва да ядем през всеки ден от седмицата
22 Май 2025Учението на Петър Дънов – духовният водач и създател на Бялото братство – обхваща не само морални и философски истини, но и практически насоки за хармоничен живот. Един от ключовите му принципи е връзката между човека и природата, включително начинът, по
Прочети
Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Няма въведени кометари.