Добавките към кафето с цел то да стане по-здравословно е една вечна мода, която само леко се видоизменя във времето, а добавките се сменят бързо като филм на забързан каданс - от флуоресцентно жълто лате с куркума и еспресо с масло до виолетови млечни латета и розови, пълни с цвекло на прах.
Добавките отстъпиха място на суровото, непастьоризирано мляко и мед. Овесеното мляко отиде в изгнание и го замениха всякакви други ядкови алтернативи. А сега има нова тенденция, която може да ви се стори странна първоначално, но със сигурност ще ви заинтригува. Това е колагенът.
Независимо дали става въпрос за кафе, матча или сутрешно смути, безвкусният бял прах се добавя. А натуропатичният диетолог и автор на „Наръчника за хормоналния баланс“ Джесика Шанд, обяснява защо това е добро нещо. „Тъй като колагенът е издръжлив протеин и остава непокътнат дори когато е изложен на топлина, обичам да го разбърквам в сутрешното си кафе или в матча. Той не само добавя тласък на аминокиселини, но може потенциално да намали въздействието на кафето, предизвикващо кортизол.“
Какво прави колагеновото кафе?
Освен ограничаване на тревожността след прием на кофеин, смесването на колаген в кафето ви има безброй предимства. „Колагенът е основният структурен протеин за тъканите на тялото и действа като скеле или „лепило“, обяснява Шанд. „Харесва ми да го визуализирам като нещото, което ни държи заедно - от целостта на нашата кожа до нашите мускули, кости, нокти, коса и дори нашите чревни стени. Често го препоръчвам на клиенти, които искат да се съсредоточат върху здрава кожа по време на перименопауза и менопауза. Това е, когато естрогенът (хормонът, отговорен за еластичността и гъвкавостта на кожата) естествено намалява. Може също да помогне при ставни и мускулни болки.“
Можете ли да усетите колагена в кафето си?
Не, колагенът (ако не е ароматизиран) няма вкус. Ако не друго, може би си струва да имате предвид проблемите с текстурата. В зависимост от това колко колаген добавяте към гореща напитка, трябва да разбъркате или разпените за минута или две, за да разбиете всички бучки.

Колагенът счита ли се за протеин?
Да, казва Шанд, но не по същия начин, както би направило филе от сьомга или друга богата на протеини храна. „Докато пилешките гърди са преди всичко източник на чист протеин, колагенът на прах е концентриран източник на колаген, специфичен вид протеин, открит в съединителната тъкан.“
Ако следите приема си на протеини, считайте протеина от колаген като бонус точки, а не като основен протеин. Тъй като не съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, той ще поддържа здравето на кожата, ставите и мускулите, но може да не е най-добрият за мускулния синтез.
Как да изберем висококачествен колаген на прах?
Намирането на висококачествена добавка може да бъде трудно като човек без време да декодира всеки етикет. Шанд казва, че има няколко думи, за които трябва да внимавате. „При морския колаген (рибен) потърсете „чист хидролизиран колаген“, който е устойчиво уловен. За говежди колаген (най-често срещаният тип) потърсете „хранени с трева“, за да сте сигурни, че не съдържа хормони, антибиотици и химическо излагане.“
Когато става въпрос за веган колаген, Шанд казва, че това е добър вариант за диети на растителна основа, но не може да се мери хранително в сравнение с морския или говеждия колаген. „Веган колагенът обикновено съдържа растителни съставки, които помагат да се стимулира естественото производство на колаген в тялото ви, като витамин С.“
Прочети още
Виж всички
Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025

Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение 08 Октомври 2025

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte 07 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден 06 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Цитат на деня 11 Октомври 2025

На днешната дата, 11 октомври. Рождениците днес 11 Октомври 2025


Свързани статии

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето
10 Октомври 2025Нарът, наричан още „плодът на живота“, е не само изключително вкусен, но и богат на хранителни вещества, които допринасят за здравето и дълголетието. В продължение на хилядолетия този плод е бил символ на плодородие, сила и изцеление в различни култури.
Прочети
Виктория Бекъм говори открито за хранителното си разстройство: "Не съм докосвала шоколад от 90-те"
09 Октомври 2025Виктория Бекъм споделя нови подробности за своя „изключително нездравословен“ хранителен проблем от миналото, който я накарал да „загуби всякаква връзка с реалността“ след разпадането на Spice Girls през 2000 г. ...
Прочети
Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение
08 Октомври 2025Познато ли ви е как някои храни просто ви карат да се чувствате по-добре? Като купа спагети, шепа череши, блокче тъмен шоколад? Не си го въобразявате: според проучвания определени храни наистина подобряват настроението.
Прочети
Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден
06 Октомври 2025Комбинацията от мед и канела е популярна както в народната медицина, така и в съвременните диетични практики. Тези два природни продукта се смятат за мощни природни „суперсъставки“ заради своите антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойс...
Прочети
5 есенни храни, които действат като естествен антидепресант
29 Септември 2025Есента носи уют и красиви цветове, но често идват и мрачни дни, спад в енергията и т.нар. „сезонна тъга“. Добрата новина? Храната може да бъде твой естествен съюзник в борбата с лошото настроение. ...
Прочети
Черното злато за жените: Ето какво прави една лъжица черен сусам на ден
26 Септември 2025Черният сусам от векове е ценен не само като подправка, но и като мощен източник на хранителни вещества. В традиционната китайска и аюрведична медицина той се счита за „еликсир на младостта“ и особено за жените играе важна роля в поддържането на здравето,
Прочети
Генетичната мистерия: кое дава на жените суперсила, която мъжете никога няма да имат
17 Септември 2025Мъжете се хвалят със сила, скорост и мускули. Но жените носят в себе си нещо, което науката нарича истинска биологична суперсила. Тайната е скрита в една буква – Х. ...
Прочети
Няма въведени кометари.