Добавките към кафето с цел то да стане по-здравословно е една вечна мода, която само леко се видоизменя във времето, а добавките се сменят бързо като филм на забързан каданс - от флуоресцентно жълто лате с куркума и еспресо с масло до виолетови млечни латета и розови, пълни с цвекло на прах.
Добавките отстъпиха място на суровото, непастьоризирано мляко и мед. Овесеното мляко отиде в изгнание и го замениха всякакви други ядкови алтернативи. А сега има нова тенденция, която може да ви се стори странна първоначално, но със сигурност ще ви заинтригува. Това е колагенът.
Независимо дали става въпрос за кафе, матча или сутрешно смути, безвкусният бял прах се добавя. А натуропатичният диетолог и автор на „Наръчника за хормоналния баланс“ Джесика Шанд, обяснява защо това е добро нещо. „Тъй като колагенът е издръжлив протеин и остава непокътнат дори когато е изложен на топлина, обичам да го разбърквам в сутрешното си кафе или в матча. Той не само добавя тласък на аминокиселини, но може потенциално да намали въздействието на кафето, предизвикващо кортизол.“
Какво прави колагеновото кафе?
Освен ограничаване на тревожността след прием на кофеин, смесването на колаген в кафето ви има безброй предимства. „Колагенът е основният структурен протеин за тъканите на тялото и действа като скеле или „лепило“, обяснява Шанд. „Харесва ми да го визуализирам като нещото, което ни държи заедно - от целостта на нашата кожа до нашите мускули, кости, нокти, коса и дори нашите чревни стени. Често го препоръчвам на клиенти, които искат да се съсредоточат върху здрава кожа по време на перименопауза и менопауза. Това е, когато естрогенът (хормонът, отговорен за еластичността и гъвкавостта на кожата) естествено намалява. Може също да помогне при ставни и мускулни болки.“
Можете ли да усетите колагена в кафето си?
Не, колагенът (ако не е ароматизиран) няма вкус. Ако не друго, може би си струва да имате предвид проблемите с текстурата. В зависимост от това колко колаген добавяте към гореща напитка, трябва да разбъркате или разпените за минута или две, за да разбиете всички бучки.

Колагенът счита ли се за протеин?
Да, казва Шанд, но не по същия начин, както би направило филе от сьомга или друга богата на протеини храна. „Докато пилешките гърди са преди всичко източник на чист протеин, колагенът на прах е концентриран източник на колаген, специфичен вид протеин, открит в съединителната тъкан.“
Ако следите приема си на протеини, считайте протеина от колаген като бонус точки, а не като основен протеин. Тъй като не съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, той ще поддържа здравето на кожата, ставите и мускулите, но може да не е най-добрият за мускулния синтез.
Как да изберем висококачествен колаген на прах?
Намирането на висококачествена добавка може да бъде трудно като човек без време да декодира всеки етикет. Шанд казва, че има няколко думи, за които трябва да внимавате. „При морския колаген (рибен) потърсете „чист хидролизиран колаген“, който е устойчиво уловен. За говежди колаген (най-често срещаният тип) потърсете „хранени с трева“, за да сте сигурни, че не съдържа хормони, антибиотици и химическо излагане.“
Когато става въпрос за веган колаген, Шанд казва, че това е добър вариант за диети на растителна основа, но не може да се мери хранително в сравнение с морския или говеждия колаген. „Веган колагенът обикновено съдържа растителни съставки, които помагат да се стимулира естественото производство на колаген в тялото ви, като витамин С.“
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички


Руският президент посети Чукотка на връщане от Аляска 16 Август 2025

Свързани статии

Ключът към дълголетието е… бързото ходене
15 Август 2025Твърде заети сте, за да ходите на фитнес? Не се притеснявайте - можете да останете здрави, като включите поне 15 минути бързо ходене в ежедневието си, сочи ново изследване.
Прочети
Героят, който заслужава повече внимание в чинията ви: 6 начина да включите кефир в менюто си
12 Август 2025С настоящата фиксация върху здравето на червата, богатият на пробиотици кефир се превърна в нещо като феномен в TikTok. Ако вече сте в крак с тенденцията, може би обичате да го смесвате в смути или да го използвате като основа за зърнени храни или плодове
Прочети
11 храни за поддържане на енергията и здравето на мозъка
11 Август 2025Невъзможно е да имате добре балансирано хранене, без да включите храни, богати на витамин Б12. Водоразтворимият витамин играе жизненоважна роля в нервната функция, образуването на кръвни клетки, метаболизма, производството на ДНК и много други функции, от
Прочети
Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
Суперхраните, които ще ви заредят с енергия за целия ден
08 Август 2025Всички храни дават енергия на човек, но как те влияят на тялото, може да варира значително. Захарите и рафинираните въглехидрати осигуряват бърз тласък, докато зърнените храни, бобовите растения и пълнозърнестите храни осигуряват по-устойчива енергия, коя
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
07 Август 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
Признаци, че страдаме от липса на витамин B12 - какво трябва да знае всяка жена
23 Юли 2025Витамин B12 често остава на заден план, когато говорим за красота и здраве, но той е жизненоважен за женското тяло — особено за жените в активна възраст, бременните или тези, които спазват специални режими като вегетарианство или веганство. Той подпомага
Прочети
Няма въведени кометари.