Кокосовото масло има приятен аромат на кокос и много апетитен вкус. То е сред най-здравословните храни, които можем да открием. Това се обуславя от стабилността му при готвене.
Когато се готви с определен вид мазнина като зехтин или слънчогледово олио, високата температура може да разруши крехката му структура. Така всички здравословни ползи биват отнети. За разлика от тях, кокосовото масло е стабилно и устоява и на най-високите температури. То не изгаря и запазва всичките си полезни качества дори след термична обработка. И най-хубавото е, че с кокосово масло може да се сготви всичко – от месо, до десерти.
На пазара могат да се открият два вида кокосово масло. Едното е с типичният аромат на кокос, а другото е рафинираното. По-често се употребява рафинираното кокосово масло, тъй като не притежава силен аромат или определен вкус.
Интересното при кокосовото масло е, че при много студена температура придобива твърда бяла консистенция. Когато е оставено на топло пък, се втечнява напълно. Кокосовото масло е изключително полезно за готвене. В него може да се пържи всичко, като по този начин не само не се повишава, а се намалява „лошият” холестерол. Поради това то често се препоръчва като най-доброто масло за отслабване.

Единствено хидрогенизираната, втвърдена форма на кокосовото масло може да образува вредоносни трансмазнини. Това се обуславя от начина на производство, посредством добавянето на газ водород към маслото при високо налягане и температура. Това се прави, за да се повиши трайността му. Всички други форми на кокосовото масло позволяват на наситените мастни киселини в него да се абсорбират без проблеми от организма, като същевременно стимулират метаболизма.
С кокосово масло може да се готви всичко. То е единствената мазнина, която не се окислява при пържене и печене. Интересното е, че за разлика от други, тя няма типични вкус и мирис. Освен това няма и способността да задържа такива. Така тя може да се използва за продължително и многократно пържене на различни продукти.
Друга положителна черта на кокосовото масло е, че то не гранясва, тъй като не се окислява. При готвене не пръска, не се абсорбира и не се преобразува във вредни продукти при високи температури. Това го преви перфектна и най-здравословна алтернатива на всички мазнини за готвене. Кокосовото масло успешно може да замести всяка една от тях във всяка готварска рецепта.
Ето и три идеи за бързи и вкусни рецепти с кокосово масло:
Пуканки с кокосово масло

Загрейте една лъжица кокосово масло в тенджера на средна температура. Добавете зърна царевица и покрийте с капак. След като пуканките започнат да пукат, разклащайте тенджерата нежно от време на време, докато пукането затихне. Свалете от котлона, поръсете с още разтопено кокосово масло и поръсете със сол или други любими подправки.
Палачинки с банан

Тази рецепта е идеалната закуска дори за най-малките членове на семейството. Намачкайте два банана, добавете 2-3 с.л. брашно, 1 яйце, щипка канела и щипка бакпулвер. Разбъркайте добре сместа. В тиган за палачинки загрейте кокосово масло и сипете пълна лъжица от сместа на няколко места, така че да се оформят 3-4 мини палачинки според големината на тигана. Сервирайте с купичка цедено кисело мляко, пресни плодове, мед, любим сироп или каквото друго пожелаете.
Мъфини с горски плодове

Необходими продукти:
- 300 гр брашно
- 250 гр кисело мляко
- 150 гр тръстикова захар
- 2 яйца
- 75 мл разтопено кокосово масло
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
- щипка сол
- 150 гр замразени или пресни горски плодове
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта в купа. В друг съд разбийте яйцата, добавете към тях киселото мляко. Накрая излейте разтопеното кокосово масло. Смесете сухите и течните съставки, добавете плодовете и разбъркайте леко колкото да се смесят. Печете 25-30 минути до златисто в предварително загрята на 180° фурна.
Прочети още
Виж всички



Тайните на перфектните американски палачинки 31 Май 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

10 причини да правите секс сутрин (още утре сутрин)
16 Юни 2025Ако сутрините ви досега са започвали само с аларма, кафе и бърз поглед към имейлите – време е за промяна. Учените, психолозите и самият живот доказват, че сутрешният секс не е просто приятно начало на деня – той е истинска инвестиция в здравето, връзката
Прочети
Грешките, които допускаме при приготвянето на картофено пюре
12 Юни 2025Картофеното пюре изглежда като едно от най-лесните ястия – сваряваш картофите, намачкваш ги, добавяш малко мляко и масло и… готово! Но истината е, че между "става за ядене" и "уау, това е кадифено удоволствие в чиния" има огромна разлика. Ето кои са най-ч
Прочети
Една нация под властта на протеина
11 Юни 2025Сигурно и ти си забелязал колко често напоследък се говори за протеин — като че ли всеки трети пост в социалните мрежи е за него, а по магазините изведнъж има хиляди продукти, които се рекламират като „високопротеинови“. Но какво всъщност е толкова важно
Прочети
Сладки, вкусни и много здравословни: 6 ползи от черешите
06 Юни 2025С настъпването на лятото пазарите се изпълват с един от най-обичаните сезонни плодове – черешите. Освен че са изключително вкусни, сочни и ароматни, тези малки червени съкровища предлагат изненадващо много ползи за здравето. Богати на витамини, антиоксида
Прочети
Патладжанът – лилавото злато на лятото: Ползи за здравето и вдъхновение за кухнята
02 Юни 2025Патладжанът, наричан още „син домат“, често се появява в лятното меню, но рядко осъзнаваме колко всъщност е ценен за здравето ни. Зад лъскавата му лилава обвивка се крие богатство от хранителни вещества, антиоксиданти и възможности за кулинарно вдъхновени
Прочети
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киноа всеки ден?
27 Май 2025В последните години киноата се превърна в истинска звезда на здравословното хранене. С нейната богата хранителна стойност и многобройни ползи за здравето, тя заема все по-централно място в менюто на хората, които се стремят към по-добър начин на живот. Но
Прочети
Защо всички говорят за магията на пролетния бъз?
26 Май 2025Пролетният бъз (Sambucus nigra) е едно от най-обичаните растения в българската природа — символ на обновление, свежест и здраве. Със своите бели пухкави цветове и нежна ароматна свежест, той не само радва окото, но и крие в себе си множество вълшебни лече
Прочети
Няма въведени кометари.