Ах, Свети Валентин! Денят, в който любовта витае във въздуха, а ароматът на вкусна храна събужда сетивата... Ако пътят към сърцето на любимия човек наистина минава през стомаха, то тези три рецепти ще ви гарантират страстна и незабравима вечер!
Пригответе се за божествена комбинация от вкусове, които разтопяват ледове, разпалват желания и създават перфектния фон за романтични (и не само!) приключения.
Готови ли сте да омагьосате половинката си с неустоими хапки любов? Запретнете ръкави и нека започнем!
Свети Валентин е идеалният момент да впечатлите любимия човек с домашно приготвена вечеря, изпълнена с любов и специални вкусове. За още по-романтично настроение, в рецептите сме включили продукти, смятани за естествени афродизиаци – гъби, червено вино, скариди…
Тези три изискани ястия ще създадат магическа атмосфера и ще превърнат вечерта ви в истинско гастрономическо изживяване!
Кремообразно ризото с манатарки и пармезан

Тази италианска класика е не само вкусна, но и изключително елегантна – перфектният избор за специален повод.
Необходими продукти:
200 г ориз Арборио
500 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
150 г пресни манатарки (или други гъби)
50 г настърган пармезан
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и 1 с.л. масло в тиган. Добавете лука и гответе на среден огън, докато омекне. Прибавете нарязаните гъби и задушете за 3-4 минути. Добавете ориза и разбъркайте добре, докато стане прозрачен. Налейте виното и оставете да се изпари, след което започнете да добавяте бульона малко по малко, като разбърквате често. Когато оризът омекне и стане кремообразен (около 20 минути), махнете от огъня и добавете останалото масло и пармезана. Разбъркайте добре и сервирайте веднага, гарнирано с още малко пармезан.
Съчетайте с: Чаша сухо бяло вино и запалени свещи за перфектно настроение!
Сочни телешки стекове с червено вино и розмарин

Телешкото е символ на луксозната вечеря, а тази рецепта ще ви помогне да го приготвите като истински шеф-готвач.
Необходими продукти:
2 телешки стекa (рибай или филе)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 стрък пресен розмарин
100 мл червено вино
1 с.л. масло
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Овкусете стековете със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в тиган на висока температура и запечатайте стековете за 2-3 минути от всяка страна (за средно изпечено месо). Добавете чесъна и розмарина, като разклащате тигана, за да се ароматизира маслото. Намалете котлона, налейте виното и оставете да се редуцира за 2-3 минути. Добавете маслото и полейте стековете със соса. Свалете от огъня, оставете месото да си „почине“ за 5 минути и сервирайте с гарнитура по избор.
Съчетайте с: Чаша плътно червено вино и фина гарнитура от печени картофи или сотирани аспержи.
Запечени скариди с чесново масло и лимон

Скаридите са лек, но изключително изискан избор за романтична вечеря. Те са известни със своите афродизиачни свойства и се приготвят бързо и лесно, което ги прави перфектното ястие за Свети Валентин!
Необходими продукти:
300 г средно големи скариди (обелени и почистени)
3 с.л. масло
2 скилидки чесън (ситно нарязани)
Сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. червен пипер (може и пушен за допълнителен аромат)
1/2 ч.л. люспи лют пипер (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан магданоз
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. В малка тенджерка разтопете маслото на слаб огън и добавете чесъна. Гответе за около 30 секунди, докато пусне аромат. В купа смесете скаридите със зехтина, лимоновия сок, червения пипер, лютите люспи (ако използвате), солта и черния пипер. Изсипете скаридите в малка тавичка и полейте с чесновото масло. Разбъркайте добре. Запечете за 8-10 минути, докато скаридите станат розови и крехки. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте веднага.
Съчетайте с: Леко бяло вино като Совиньон Блан или Просеко.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Оставете детето да поскучае 16 Август 2025


Свързани статии

5 бързи рецепти с презрели банани
15 Август 2025Всички сме попадали в ситуацията, в която да купим банани, които уж ще изядем навреме, но изведнъж по плота се появяват кафяви, меки плодове.
Прочети
Героят, който заслужава повече внимание в чинията ви: 6 начина да включите кефир в менюто си
12 Август 2025С настоящата фиксация върху здравето на червата, богатият на пробиотици кефир се превърна в нещо като феномен в TikTok. Ако вече сте в крак с тенденцията, може би обичате да го смесвате в смути или да го използвате като основа за зърнени храни или плодове
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
07 Август 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
Кейти Пери замени Орландо Блум с бившия канадски премиер Джъстин Трюдо?
31 Юли 2025Лято 2025 е горещо не само заради времето – Кейти Пери (40) и Джъстин Трюдо (53) хвърлят искри със своята изненадваща близост. Източници на PEOPLE разкриват, че поп звездата и бившият канадски премиер са прекарали романтична вечеря заедно в Монреал на 28
Прочети
Лято в чиния: Четири рецепти за традиционни български летни ястия
30 Юли 2025Когато градините се пълнят с пресни зеленчуци, българската кухня разцъфтява с пъстри, ароматни и леко пикантни ястия, които носят усещане за ваканция. Ето няколко изпитани рецепти, които събират на масата лятната градина в цялата ѝ вкусна слава: ...
Прочети
Хапване след 19:00 – кога вечерята се превръща във враг на здравето ни
24 Юли 2025За много от нас вечерята е любим ритуал – време за почивка след дългия ден, вкусна храна и споделени мигове със семейството или приятели. Но замисляли ли сте се, че късното похапване може да се окаже тихият враг на вашето здраве и добра форма? ...
Прочети
3 бързи и здравословни летни салати за горещите дни
23 Юли 2025Когато жегата става непоносима, последното нещо, което ни се иска, е да стоим дълго в кухнята. Затова салатите са най-добрият приятел на лятото — свежи, цветни, готови за 10 минути и супер полезни. Ето три идеи, с които ще се нахраниш вкусно, леко и без и
Прочети
Няма въведени кометари.