Според популярното разбиране, плодовете и зеленчуците са полезни във всякакви количества и комбинации, но всъщност това твърдение е добре да се преосмисли. Комбинациите между плодовете и зеленчуците, както и с други храни, е нужно да се контролира, защото може да възникнат храносмилателни проблеми, подуване, газове и разстроен стомах.
Порцията витамини, които тялото получава от консумацията на плодове и зеленчуци е необходима и ще бъде ефикасна, ако се предвиди кои от тях са приятелски настроени едни към други.

Правила за комбиниране на зеленчуци
Различните зеленчуци се усвояват от различни части на храносмилателния тракт. Според състава и степента на усвояването, те се делят на три групи:
► Зелени зеленчуци и билки без скорбяла - краставици, броколи, спанак, маруля, зелен лук, магданоз, копър, репички, чесън, домат, зеле, брюкселско зеле, кресон, целина и други. Лесно се комбинират с всякакви други зеленчуци и протеини, както и с мазни храни.
► Полунишестени или умерено нишестени - цвекло, патладжани, тиквички, моркови, ряпа, чушки, тиква. Тези зеленчуци правят добър тандем с всякакви други зеленчуци, но не и с животински протеини. Не се комбинират с мляко и плодове.
► Нишестени зеленчуци и бобови култури - картофи, кестени, царевица, сладки картофи, артишок, боб, соя, грах, леща. Те вървят добре с предишните групи и с мазнини. Не трябва да се комбинират едни нишестени зеленчуци с други. Нишестето пречи и забавя усвояването на протеина. Не вярват добре и с въглехидрати.

Правила за комбиниране на плодове
Плодовете също се делят на три групи:
► Сладки плодове - банани, грозде, смокини, сушени плодове. Бързо се разграждат и усвояват, затова е добре да се консумират между храненията, а не в комбинация с други храни.
► Полукиселинни - ябълка, праскова, слива, кайсия, круша, нектарина, ягода, боровинка, диня. Добре си партнират с кисели и сладки плодове и с някои протеинови и млечни продукти. Не бива да се комбинират с нишестени храни, варива, гъби, яйца, риба. Изключение на боровинките, динята, пъпешът, прасковата и гроздето, които бързо се разграждат и трябва да се ядат отделно.
► Кисели плодове - череша, киви, портокал, лимон, грейпфрут, нар, червена боровинка, касис, някои сортове ябълки, грозде, сливи, круши. Тези плодове се комбинират добре с ферментирали млечни храни, ядки и билки. Не вървят с животински протеин, зеленчуци и нишестени храни.
Прочети още
Виж всички
Тайните на перфектния и пухкав домашен кекс 31 Август 2025


Какво е лунно мляко и защо всички искат да го пият? 26 Август 2025

Смокините – райският плод с големи ползи за здравето 25 Август 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Промените в най-големия айсберг в света са видими от космоса 03 Септември 2025



Най-достъпните държави в света за експати 03 Септември 2025
Свързани статии

17 лекари и 10 години преди да получи диагноза: какво се случи със звездата от „Малки сладки лъжкини“?
01 Септември 2025Саша Питърс, станала известна с ролята си в тийн сериала „Малки сладки лъжкини“, разказа открито за борбата си с множество медицински проблеми и за това, че е била игнорирана от хората, които би трябвало да ѝ помогнат.
Прочети
Тези храни крадат години от живота ти и вероятно ги ядеш всеки ден
28 Август 2025Мислиш си, че ежедневното ти меню е безобидно? Грешиш. Някои от храните, които консумираш всеки ден, могат да работят срещу теб, ускорявайки стареенето на организма и съкращавайки годините ти без дори да го осъзнаеш. Учените предупреждават: това не са пра
Прочети
Какво е лунно мляко и защо всички искат да го пият?
26 Август 2025В последните години социалните мрежи буквално бълват снимки на блестящи, цветни напитки с мистериозното име „лунно мляко“. От инфлуенсъри до холивудски звезди – всички говорят за него и за невероятния релаксиращ ефект, който уж има. Но какво всъщност е лу
Прочети
Смокините – райският плод с големи ползи за здравето
25 Август 2025Сладки, сочни и толкова вкусни – смокините са плод, който почти всеки обича, но малко хора осъзнават колко невероятни ползи крие той за здравето и красотата. Те не са просто десерт или добавка към закуска – смокините са истинско малко чудо, което може да
Прочети
Не изхвърляйте банановите кори - ето 4 неща, които можете да направите с тях
23 Август 2025Бананите са сред любимите плодове на малки и големи. Те съдържат основни хранителни вещества и са много полезни за храносмилането, сърцето и бъбреците. Те са добър източник на редица витамини и минерали, особено на калий, витамин В6 и витамин С. ...
Прочети
4 важни сигнала, че е крайно време да обърнеш внимание на психичното си здраве
22 Август 2025В забързаното ни ежедневие често поставяме работата, семейството и задачите на преден план, а собственото си психично здраве оставяме на заден. Истината е, че умът ни изпраща ясни сигнали, когато вече е претоварен и има нужда от грижа. ...
Прочети
3 рецепти за летни плодови десерти с малко захар
20 Август 2025Лятото е сезонът на свежите плодове, ярките вкусове и леките десерти. Ако искате да се насладите на сладко, без да прекалявате със захарта, тези три рецепти са идеални за горещите дни. ...
Прочети
Няма въведени кометари.