Яйцата са съществуващ компонент от менюто на повечето хора днес – с изключение на веганите, алергените или тези, които просто не харесват омлети. Това е достъпна и евтина храна, но богата на хранителни стойности – и включва протеини, витамини, минерали, добри мазнини и други.
Но как да изберем да готвим яйцата си? Отговорът на този въпрос ще повлияе на количеството положителни стойности, които усвояваме от яйцето. Има различни и разнообразни степени на готвене, както и възможни комбинации с други здравословни храни.
Готвенето, както знаем, унищожава бактериите и прави яйцата по-безопасни за консумация. Сред най-често срещаните начини за приготвяне на яйца – твърдо сварени, поширани яйца, печени яйца и пържени яйца на очи или на многото варианти за омлети – как да узнаем кой е по-добър и здравословен?

Съдържание на яйцата
Хранителните стойности в яйцето стават по-лесни за смилане след готвене. Например, проучвания показват, че когато протеинът се нагрява, той се усвоява по-добре: човешкото тяло може да използва 91% от протеина във варено яйце, в сравнение с 51% в сурово яйце.
Протеинът в суровото яйце също така нарушава наличието на биотин, който е в изобилие в яйцата. Този витамин (известен също като витамин B7 или витамин H) служи като коензим за разграждането на мазнините и захарта в тялото. Когато яйцето е сурово, протеинът авидин се свързва здраво с биотина и пречи на тялото да го абсорбира. Когато се нагрява обаче, структурата на протеина авидин се променя, така че витаминът всъщност може да се абсорбира по-добре.
Краткото готвене (дори при високи температури) запазва повече от хранителната стойност на яйцето. По този начин яйцата, готвени 40 минути, губят до 61% от витамин D в сравнение с яйцата, пържени или варени за по-кратко време – които губят само 18% от витамина.
Какво се случва с холестерола по време на готвене?
Жълтъкът в яйцето, както знаем, също е богат на холестерол. Едно голямо яйце съдържа 212 мг холестерол.
Въпреки това, когато яйцето се готви при висока температура, холестеролът в него може да се окисли и да се превърне в „оксихолестерол“ (окислен холестерол) – чието наличие в кръвта увеличава риска от сърдечни заболявания. Най-често той идва от пържени храни, а не от яйца.

Как да направите яйцата по-здравословни?
Комбинирайте ги със зеленчуци. Консумацията на яйца е отлична възможност да увеличите дневния си прием на зеленчуци – във фритата, омлет или омлет със зеленчуци. Пържене в масла, подходящи за високи температури: тоест, такива, които не се окисляват лесно и не освобождават свободни радикали, които предпочитаме да избягваме, като кокосово масло, висококачествен зехтин и дори масло.
Като цяло яйцата от свободно отглеждани кокошки и биологични яйца се считат за по-висококачествени от яйцата, получени по конвенционални методи на земеделие, а има и яйца, обогатени с омега-3, които имат други предимства. „Обикновените“ яйца обаче също са богата и здравословна храна, която си струва да включите в диетата си.
Колкото по-дълго се готвят яйцата, толкова по-ниска е хранителната им стойност. Използването на висока температура за дълго време може да увеличи количеството окислен холестерол, особено по време на пържене в тиган.
Прочети още
Виж всички
Учени съветват: Спрете да ядете доматите и краставиците така! 11 Октомври 2025

5 изкусителни есенни рецепти с тиква 11 Октомври 2025

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025

Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение 08 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Тръмп заплашва да наложи допълнителни мита на Китай 11 Октомври 2025
Свързани статии

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето
10 Октомври 2025Нарът, наричан още „плодът на живота“, е не само изключително вкусен, но и богат на хранителни вещества, които допринасят за здравето и дълголетието. В продължение на хилядолетия този плод е бил символ на плодородие, сила и изцеление в различни култури.
Прочети
Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение
08 Октомври 2025Познато ли ви е как някои храни просто ви карат да се чувствате по-добре? Като купа спагети, шепа череши, блокче тъмен шоколад? Не си го въобразявате: според проучвания определени храни наистина подобряват настроението.
Прочети
Чести грешки, които допускаме при приготвяне на баница
05 Октомври 2025Ах, баницата! Онова традиционно ястие, което всяка българка трябва да може да готви. Любимото ни нещо от детството и повод за гордост пред чужденците. ...
Прочети
Как да изберем правилното месо за всяко ястие?
19 Септември 2025Когато готвим, изборът на подходящото месо е ключът към вкусно, сочно и балансирано ястие. Често се случва да купим „каквото има“, но истината е, че всеки вид месо и всяка част от него имат своите особености. Ако ги познаваме, ще можем да извлечем максиму
Прочети
Лош герой ли е кофеинът? Или защо не е задължително кафето да е вредно за здравето
04 Септември 2025Повечето хора започват сутринта си с чаша кафе. Или по-точно, чаша кофеин. Някои хора дори изпиват втора или трета чаша, след като часовникът удари обяд, за да им даде сили за останалата част от деня. Но между глътките може би се чудите: вреден ли е кофеи
Прочети
Тези храни крадат години от живота ти и вероятно ги ядеш всеки ден
28 Август 2025Мислиш си, че ежедневното ти меню е безобидно? Грешиш. Някои от храните, които консумираш всеки ден, могат да работят срещу теб, ускорявайки стареенето на организма и съкращавайки годините ти без дори да го осъзнаеш. Учените предупреждават: това не са пра
Прочети
Яйца “Бенедикт” - вкусната им история + класическа рецепта
24 Август 2025Яйца Бенедикт са едно от най-известните и обичани ястия в световната кухня, символизиращи изтънченост и елегантност, съчетани с богат вкус и текстури. Това изключително ястие е истинска класика в американската и британската кухня и често присъства в менют
Прочети
Няма въведени кометари.