Още от детството ни учат, че супата е неразделна част от здравословното хранене. „Как може без течност?“, казваха нашите майки и баби, уверявайки ни, че без купа горещ бульон стомахът просто ще откаже да работи. Съвременните диетолози обаче виждат ситуацията по различен начин. Все по-често можем да чуем мнението, че супата не е съществен елемент от диетата, а понякога дори е надценено ястие.
Загуба на витамини по време на готвене
Първият аргумент срещу супата е съмнителната ѝ хранителна стойност. При продължително готвене се унищожават важни витамини, особено витамин С и аскорбинова киселина. Ако в супата се използват замразени зеленчуци, ситуацията се влошава още повече - повечето от микроелементите вече са загубени по време на предварителната обработка.
Има обаче някои нюанси: например витамините от група В, съдържащи се в зърнените храни, се запазват по време на готвене, а бета-каротинът от морковите или тиквата дори се усвоява по-добре. Това обаче не прави супата пълноценен източник на всички необходими вещества.

Чувството за ситост е мимолетно
Супата може да бъде вкусна, но е малко вероятно да засити за дълго време. Особено ако е лек зеленчуков вариант или бульон. Няколко часа след такъв обяд искате да ядете отново. В резултат на това човек започва да хапва по-често или да яде по-засищаща вечеря, което може да повлияе негативно на теглото и цялостното благосъстояние.
За правилното хранене тялото се нуждае от протеини, мазнини и въглехидрати. А супата често е бедна на тези хранителни вещества, ако не я допълвате с други ястия.
Вредни добавки в купените от магазина супи
Ако ще ядете супа, то само домашно приготвена. Купените от магазина варианти често съдържат сгъстители, излишна сол и натриев глутамат - всичко това прави вкуса по-ярък, но ползата от такова ястие е малка. И дори у дома е важно да не се прекалява с подправките и подобрителите на вкуса. Натуралните продукти са основното ръководство при приготвянето на здравословна супа.

Не всички супи са еднакво диетични
Супа не винаги означава „нискокалорична“. Кремообразните супи, супите с масло, тлъсто месо или изобилието от картофи могат лесно да достигнат 500-600 калории на порция. Това очевидно не е вариантът, който ще ви помогне да отслабнете.
Ако следите фигурата си, по-добре е да изберете леки зеленчукови супи без пържене и мазни добавки и да следите състава особено внимателно.
Монотонност на диетата
Един от „минусите“ на супите е, че рядко се приготвят в еднократно количество. Като правило, това е цяла тенджера, предназначена за няколко дни. В резултат на това обедната диета става монотонна. А тялото ни, подобно на вкусовите рецептори, се нуждае от разнообразие. Много по-здравословно е да готвим на порции и да редуваме ястията ежедневно.

Извод: да ядем или да не ядем?
Супата не е враг, но не е и супергерой. Тя не бива да се превръща в основата на диетата и със сигурност не е задължително да бъде в ежедневното меню. Ако я обичате, яжте я, но не забравяйте за баланса. Следете състава, избягвайте химикали и мазни добавки и допълвайте супата с други здравословни продукти. Въпросът за здравето не е в самата супа, а в това как, с какво и защо я ядете.
Прочети още
Виж всички

3 бързи и полезни закуски с овесени ядки 21 Юни 2025


Бялото вино е новото черно 19 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Една нация под властта на протеина
11 Юни 2025Сигурно и ти си забелязал колко често напоследък се говори за протеин — като че ли всеки трети пост в социалните мрежи е за него, а по магазините изведнъж има хиляди продукти, които се рекламират като „високопротеинови“. Но какво всъщност е толкова важно
Прочети
За баланс и лекота - диета след Великден
24 Април 2025След богато отрупаните великденски маси, козунаците, агнешкото и шоколадовите яйца, тялото ни има нужда от… почивка. Не наказание, не глад, не крайни режими. А баланс, лекота и връщане към естественото темпо. Ако усещаш тежест, подутост или умора след пра
Прочети
5 кулинарни грешки, които тайно саботират диетата ти
07 Април 2025Диетите често са свързани с ограничаване на калориите и поддържане на здравословни навици. Но понякога неусетно правим кулинарни грешки, които могат да се окажат сериозни пречки за постигането на желаните резултати. Тези малки, на пръв поглед незначителни
Прочети
Правилото 30-30-30, което е по-добро от всички диети
14 Януари 2025В своята популярна книга „4-часовото тяло“, авторът Тимъти Ферис представя една от най-ефективните стратегии за здраве и физическа форма – Правилото 30-30-30. Това правило е лесно за следване и предлага начин да започнете деня си с максимално въздействие
Прочети
Средиземноморската диета - вкусен път към по-красиво тяло и щастлив живот
07 Януари 2025Диетите винаги се асоциират с мъчителен глад, лишения, безвкусна храна и изтощителни упражнения. Но защо да се подлагаме на подобни изтезания, когато има много по-приятен и здравословен начин да поддържаме нормално тегло и да даваме на тялото си нужните в...
Прочети
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи
19 Ноември 2024Когато студът почука на вратата, няма нищо по-засищащо и топло от купичка ароматна крем супа. Тези нежни, кадифени ястия са идеални за уютна вечеря у дома и са не само вкусни, но и питателни. Днес ви предлагаме четири рецепти за крем супи, които ще с...
Прочети
Обичан и мразен: Какво да правим с глутена?
13 Ноември 2024Темата за глутена в храненето е една от най-дискутираните в последните години, пораждайки разнопосочни мнения, диети и митове. Но колко вреден е глутенът всъщност? Дали изключването му от менюто е необходимост или просто модна тенденция? ...
Прочети
Няма въведени кометари.