Не всички тенденции в TikTok са създадени еднакви, но най-накрая имаме една, която е едновременно одобрена от лекари и лесна за приготвяне у дома: вода от семена от чиа. През последните години малките семена са еволюирали далеч отвъд саксиите от 70-те години, за да се превърнат в една от най-популярните здравословни храни в света.
Но преди да се потопим в най-новия начин за консумация на семена от чиа, малко предистория: тези черни семена са част от семейството на ментата. „Семената от чиа са хранителна сила“, казва Анна Емануел, водещ лекар по интегративна медицина в калифорнийския уелнес център Love.Life. „Те насърчават храносмилателното и сърдечното здраве, подпомагат контрола на теглото и помагат за балансиране на нивата на кръвната захар.“ Проучванията показват, че човек може да извлече всички тези ползи, като просто консумира една или две супени лъжици дневно.
Те също така са изключително универсални. „Семената от чиа могат да се консумират като пудинг, да се смесват в смутита, да се поръсват върху кисело мляко или салати или да се използват като сгъстител в печени изделия“, споделя д-р Емануел. Въпреки че няма недостиг на кулинарни възможности, най-простата форма може би е най-добрата: смесването на няколко супени лъжици семена от чиа с вода е най-лесният начин да получите всички невероятни ползи.
И така, какво получавате, като изпиете чаша вода с чиа? Много повече, отколкото бихте си помислили - и то само от 240 мл!

Първо, това са омега-3 мастните киселини, които са известни като „добри“ мазнини. Тялото ни не произвежда естествено омега-3 мастни киселини, така че трябва да намерите храни, които ги съдържат, ако искате привидно безкрайните ползи, които включват подпомагане на здравето на сърцето, мозъка, ставите и очите, както и подкрепа на имунната система и облекчаване на тревожността и депресията.
Семената от чиа също са изненадващо добър източник на протеини. Две супени лъжици семена от чиа съдържат около пет грама протеин, което ги прави изненадващо богати на протеини, предвид размера им.
И накрая, семената от чиа са чудесен източник на фибри. Проучванията показват, че 95% от хората имат недостиг на фибри – препоръчва се здрав възрастен да консумира около 30 грама на ден – а две супени лъжици семена от чиа съдържат една трета от дневната ви цел.

Но да се върнем към водата с чиа. Д-р Емануел казва, че това всъщност е брилянтен трик за засилване на всички ползи. „Накисването на семена от чиа ги прави по-лесни за смилане от организма и подобрява усвояването на хранителните вещества. За разлика от ленените семена, семената от чиа не е необходимо да се смилат, за да бъдат по-бионалични. Важно е обаче да се отбележи, че когато сухите семена от чиа се срещнат с течност, те се разширяват значително – над 10 пъти първоначалния си размер. Консумацията им сухи може да причини храносмилателен дискомфорт, когато се разширят, и дори може да причини дразнене или запушване на хранопровода или стомаха. Поради тази причина е най-добре да консумирате семена от чиа или накиснати, или с много течност.“
„Когато се опитах да си направя собствена вода от семена от чиа, бързо разбрах, че постигането на това съотношение течност-семена е по-трудно, отколкото си мислите“, разказва редакторът на Vogue Марго Анбуба. „Твърде малко вода и ще получите слуз (която изглежда сякаш в нея плуват милиони попови лъжички). Твърде много вода и довършването на чашата е задача за целия ден. Това определено е и задача, свързана с уелнес, която трябва да се изпълнява у дома, тъй като непрекъснато намирах семена от чиа, заседнали в зъбите ми - така че дръжте конец за зъби под ръка. В крайна сметка реших, че висока чаша, пълна с около две лъжици семена от чиа, енергично (и имам предвид наистина енергично) разбъркани, е най-добрият начин да им се насладя.“
Водата от семена от чиа е лесен начин да увеличите приема на фибри, протеини и омега-3 мастни киселини (все модни думи за уелнес!), а освен това идва и с допълнителна хидратация. За тези, които мразят да пият вода, д-р Емануел предлага да добавите резен лимон или друг пресен плод. Наздраве!
Прочети още
Виж всички
Чести грешки, които допускаме при приготвяне на баница 05 Октомври 2025

Най-лесният и неустоим десерт, подходящ за всеки сезон 04 Октомври 2025

Хладилникът като бюти студио: Бързи домашни маски с натурални съставки 30 Септември 2025

Методът 3-3-3, който ще ви помогне да сте по-продуктивни от всякога 29 Септември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Цитат на деня 11 Октомври 2025

На днешната дата, 11 октомври. Рождениците днес 11 Октомври 2025


Свързани статии

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето
10 Октомври 2025Нарът, наричан още „плодът на живота“, е не само изключително вкусен, но и богат на хранителни вещества, които допринасят за здравето и дълголетието. В продължение на хилядолетия този плод е бил символ на плодородие, сила и изцеление в различни култури.
Прочети
Защо трябва да пием вода в синя бутилка?
08 Октомври 2025Водата е източникът на живот – тя поддържа тялото ни хидратирано, ускорява метаболизма, подобрява концентрацията и регулира вътрешните процеси. Но знаете ли, че освен количеството, което приемаме, и начинът, по който съхраняваме водата, също може да има з
Прочети
Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение
08 Октомври 2025Познато ли ви е как някои храни просто ви карат да се чувствате по-добре? Като купа спагети, шепа череши, блокче тъмен шоколад? Не си го въобразявате: според проучвания определени храни наистина подобряват настроението.
Прочети
Тъмната страна на чията - има ли за какво да се притесняваме?
20 Септември 2025Чията (Salvia hispanica) е малко семе, което набира популярност в здравословните среди през последните години. Смятана за супер храна, чията е богата на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, фибри и протеини, и често е включвана в различни диети и здрав
Прочети
Какво е японска вода и защо е толкова полезна?
12 Септември 2025В последните години все по-често чуваме за т.нар. японска вода – практика, свързана с пиенето на вода по определен начин, която се смята за една от тайните за дълголетието и доброто здраве на японците. Но какво всъщност представлява тя и защо е толкова по
Прочети
Как да си направим шипкова вода и за какво е полезна?
08 Септември 2025Шипката е известна със своите изключителни здравословни свойства. Богата на витамин C, антиоксиданти и минерали, тя може да се превърне в ценна напитка за всеки ден. Шипковата вода е леко кисела, ароматна и освежаваща, като същевременно поддържа имунната
Прочети
Защо пиенето на повече вода всъщност помага срещу задържането ѝ?
04 Септември 2025На пръв поглед звучи противоречиво: когато тялото задържа вода, логичното решение изглежда да намалим приема ѝ. И все пак, едно от най-ефективните средства срещу подпухналостта и излишните течности в организма е... именно повишената хидратация. ...
Прочети
Няма въведени кометари.