Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сладост и малко лукс от пустинята.
Нямаше как след дубайския шоколад, дубайските торти, понички, бисквити и мъфини, да не дойде ред и на дубайския козунак. Както вече се досещате, той се прави с паста от шамфъстък и кадаиф и носи изкусителния вкус на ориента.
Ако за празничните дни имате време и искате да експериментирате с малко по-нетрадиционен козунак - ето и рецептата:
Необходими продукти:
За дубайския козунак:
600 гр. бяло брашно
300 мл прясно мляко
10 гр. суха мая
50 гр. захар
50 гр. какао на прах
150 гр. масло
За пълнежа:
50 гр. кадаиф
20 гр. сусамова паста
50 гр. паста от шам фъстък
щипка сол
Начин на приготвяне:
В топло, но не горещо мляко разтворете маята, 1 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за около 30 минути, за да се активира маята. Междувременно в купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и маслото. Разбъркайте добре. Към половината от пресятото брашно добавете сместа с яйца и какао. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 40 минути. Когато тестото е готово, омесете го още веднъж и го оставете да втаса за 1 час. Разделете тестото на формички, оставете да втаса още 30 минути, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.
Смесете кадаифа с пастата от шам фъстък, сусамовата паста и щипка сол. Когато козунаците изстинат, напълнете ги със сместа от кадаифа и пастата от шамфъстък, използвайки сладкарски пош. Ако е необходимо, изрежете леко центъра на козунаците, но не изхвърляйте "капачето" – използвайте го за покритие. По желание, украсете с разтопен шоколад, паста от шамфъстък или поръсете с натрошени ядки.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Изкуственият интелект променя връзките с обществеността 17 Август 2025


Цитат на деня 17 Август 2025
Свързани статии

Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Салатата на Марта Стюарт, която е перфектната гарнитура към всяко лятно ястие
21 Юли 2025Разбира се, няма нищо лошо в стандартните печени картофи, но ако искате да разнообразите, Марта Стюарт току-що сподели рецепта за „перфектната лятна гарнитура“. Тя е освежаваща, пълна с вкус и изисква само четири съставки за приготвяне!
Прочети
Ето как да приготвите любимото лятно ястие на Дуа Липа
04 Юли 2025Няма по-хубаво чувство на тази земя от това да се нахвърлите върху хрупкава прясна риба в летен ден – още по-добре в някоя градина в Италия или Южна Франция.
Прочети
Необичаен, но супер вкусен: летният десерт на Марта Стюарт, за който ви е нужна само една съставка
14 Юни 2025мразените лакомства са ни любими. Сладолед, джелато, ледени близалки, сорбе - всичко е толкова вкусно!
Прочети
Тайната на перфектното тесто за пица
08 Юни 2025Пицата е едно от най-любимите ястия по света, но истинското удоволствие започва още от тестото. Перфектното тесто е основата, която прави всяка пица специална — хрупкаво отвън, но меко и въздушно отвътре. Но каква е тайната? ...
Прочети
Рецепта за сладоледа със зехтин и фурми, по който всички полудяха
06 Юни 2025Днес ще си говорим за десерта на лято 2025! ...
Прочети
Няма въведени кометари.