Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сладост и малко лукс от пустинята.
Нямаше как след дубайския шоколад, дубайските торти, понички, бисквити и мъфини, да не дойде ред и на дубайския козунак. Както вече се досещате, той се прави с паста от шамфъстък и кадаиф и носи изкусителния вкус на ориента.
Ако за празничните дни имате време и искате да експериментирате с малко по-нетрадиционен козунак - ето и рецептата:
Необходими продукти:
За дубайския козунак:
600 гр. бяло брашно
300 мл прясно мляко
10 гр. суха мая
50 гр. захар
50 гр. какао на прах
150 гр. масло
За пълнежа:
50 гр. кадаиф
20 гр. сусамова паста
50 гр. паста от шам фъстък
щипка сол
Начин на приготвяне:
В топло, но не горещо мляко разтворете маята, 1 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за около 30 минути, за да се активира маята. Междувременно в купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и маслото. Разбъркайте добре. Към половината от пресятото брашно добавете сместа с яйца и какао. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 40 минути. Когато тестото е готово, омесете го още веднъж и го оставете да втаса за 1 час. Разделете тестото на формички, оставете да втаса още 30 минути, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.
Смесете кадаифа с пастата от шам фъстък, сусамовата паста и щипка сол. Когато козунаците изстинат, напълнете ги със сместа от кадаифа и пастата от шамфъстък, използвайки сладкарски пош. Ако е необходимо, изрежете леко центъра на козунаците, но не изхвърляйте "капачето" – използвайте го за покритие. По желание, украсете с разтопен шоколад, паста от шамфъстък или поръсете с натрошени ядки.
Прочети още
Виж всички
Учени съветват: Спрете да ядете доматите и краставиците така! 11 Октомври 2025

5 изкусителни есенни рецепти с тиква 11 Октомври 2025

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025

Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение 08 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 12 Октомври 2025

Как да накарате другите да ви харесат на мига 12 Октомври 2025

На днешната дата, 12 октомври. Рождениците днес 12 Октомври 2025
Свързани статии

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte
07 Октомври 2025С настъпването на есента нещо магично се случва с ароматите около нас – топли подправки, канела, карамел и, разбира се, тиква! Нищо не създава по-добро настроение през прохладните дни от класическото тиквено лате – кремообразна напитка с деликатен вкус на
Прочети
Ароматна закуска: Няколко трика за перфектни пържени филийки
13 Септември 2025Ароматни, златисти и с неустоимо хрупкава коричка — пържените филийки са класическа закуска, която обичаме от детството. Но какво отличава перфектната пържена филийка от обикновената? С няколко лесни трика и малко внимание към детайлите, можете да приготв
Прочети
Как да си направим шипкова вода и за какво е полезна?
08 Септември 2025Шипката е известна със своите изключителни здравословни свойства. Богата на витамин C, антиоксиданти и минерали, тя може да се превърне в ценна напитка за всеки ден. Шипковата вода е леко кисела, ароматна и освежаваща, като същевременно поддържа имунната
Прочети
Какво е лунно мляко и защо всички искат да го пият?
26 Август 2025В последните години социалните мрежи буквално бълват снимки на блестящи, цветни напитки с мистериозното име „лунно мляко“. От инфлуенсъри до холивудски звезди – всички говорят за него и за невероятния релаксиращ ефект, който уж има. Но какво всъщност е лу
Прочети
Яйца “Бенедикт” - вкусната им история + класическа рецепта
24 Август 2025Яйца Бенедикт са едно от най-известните и обичани ястия в световната кухня, символизиращи изтънченост и елегантност, съчетани с богат вкус и текстури. Това изключително ястие е истинска класика в американската и британската кухня и често присъства в менют
Прочети
Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Няма въведени кометари.