Да използваме вино, докато готвим, не е нещо ново (да, понякога го слагаме и в храната), но италианците винаги намират начин да ни изненадат и да погъделичкат небцето ни.
Освен в различни сосове и меса, виното е чудесен начин да се обогати вкуса (и цвета) на любимата ни паста. Ако обичате да експериментирате в кухнята и да цапате ръцете си с брашно, тази рецепта е тъкмо за вас!
Като любители на италианската кухня, вероятно отдавна се каните да пробвате сами да направите тесто за паста, особено след като интернет изобилства от всякакви рецепти и видеа колко лесно може да се приготви то в домашни условия - със или без специална машина за паста. Ако пък вече сте се усъвършенствали в приготвянето ѝ, ето нова и цветна идея, с която да експериментирате и да изненадате любимия човек.

Използването на червено вино вместо вода придава вкус, плътност и цвят на тестото за паста. Тази паста пасва перфектно на по-обилни ястия с месен сос като задушеното телешко рагу, като може да я оформите като тънки талиатели или пък да приготвите равиоли или тортелини с ароматна плънка.
Вносното брашно 00, наричано още doppio zero, се прави от фино смляна твърда пшеница, която придава приятна хапка al dente на пастата. Ако не можете да го намерите, можете да го замените с висококачествено универсално брашно.
Необходими продукти:
10 яйчни жълтъка
2 с.л. зехтин екстра върджин
2 чаши червено вино
8 чаши брашно 00
Семолина (грис) за поръсване

Начин на приготвяне:
В купа разбийте жълтъците, зехтина и червеното вино. На равна повърхност изсипете брашното и оформете кладенче в центъра и добавете мокрите съставки. С пръсти или вилица разбъркайте брашното постепенно, докато се смеси напълно. Месете сместа за около 10 минути или докато тестото изскочи обратно, когато натиснете пръст в него. Ако е необходимо, добавете още брашно в тесто. Оставете тестото да престои на стайна температура поне 30 минути или за една нощ, увито плътно в прозрачно фолио.
За да оформите пастата, нарежете тестото на 4 части. Натиснете тестото и го разточете с точилка, докато стане достатъчно тънко, за да го поставите на най-голямата степен на стандартна машина за паста. Разточете тестото през машината за паста. Повторете, докато достигнете втората или третата най-тънка степен. Алтернативно, разточете пастата с точилка до желаната дебелина.
Нарежете пастата на лист с дължина около 25 см. Поръсете леко с брашно и нарежете с нож или машина за паста. Съхранявайте в плитък съд, поръсен с брашно от грис. Поставете правилно, за да предотвратите залепване.
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Асен Витанов на гости на „Софийски истории“ 17 Юни 2025


Свързани статии

Необичаен, но супер вкусен: летният десерт на Марта Стюарт, за който ви е нужна само една съставка
14 Юни 2025мразените лакомства са ни любими. Сладолед, джелато, ледени близалки, сорбе - всичко е толкова вкусно!
Прочети
Тайната на перфектното тесто за пица
08 Юни 2025Пицата е едно от най-любимите ястия по света, но истинското удоволствие започва още от тестото. Перфектното тесто е основата, която прави всяка пица специална — хрупкаво отвън, но меко и въздушно отвътре. Но каква е тайната? ...
Прочети
Рецепта за сладоледа със зехтин и фурми, по който всички полудяха
06 Юни 2025Днес ще си говорим за десерта на лято 2025! ...
Прочети
Salute! Как да приготвим известния коктейл Негрони на Стенли Тучи
05 Юни 2025Негронито на Стенли Тучи вече е толкова известно, колкото и самият актьор! Едно видео в Instagram от ерата на пандемията, в което той приготвя Негрони, тласна награждавания актьор към статут на истинска кулинарна звезда.
Прочети
Бърза и лесна рецепта за ягодов сладко само с три съставки
03 Юни 2025Има нещо магично в аромата на прясно сварено сладко — като топъл спомен от лятото, запечатан в буркан. А когато сезонът на ягодите е в разгара си, няма по-сладък начин да го уловим от едно бързо и лесно домашно сладко. Само три съставки, няколко минути на
Прочети
Тайните на перфектните американски палачинки
31 Май 2025Американските палачинки са сред най-любимите закуски по света – пухкави, златисти и изключително вкусни, те са подходящи за всички възрасти и поводи. Но как да ги направим идеално меки и въздушни? Представяме ви няколко тайни и съвети за приготвяне н...
Прочети
Тази закуска само с 3 съставки топи мазнините и дава енергия за целия ден
20 Май 2025Когато търсим здравословна и лесна за приготвяне закуска, често се сблъскваме с рецепти, които изискват много време и сложни продукти. Но какво ще кажеш за нещо супер просто, което същевременно топи мазнините и зарежда тялото с енергия за часове? Представ
Прочети
Няма въведени кометари.