Да използваме вино, докато готвим, не е нещо ново (да, понякога го слагаме и в храната), но италианците винаги намират начин да ни изненадат и да погъделичкат небцето ни.
Освен в различни сосове и меса, виното е чудесен начин да се обогати вкуса (и цвета) на любимата ни паста. Ако обичате да експериментирате в кухнята и да цапате ръцете си с брашно, тази рецепта е тъкмо за вас!
Като любители на италианската кухня, вероятно отдавна се каните да пробвате сами да направите тесто за паста, особено след като интернет изобилства от всякакви рецепти и видеа колко лесно може да се приготви то в домашни условия - със или без специална машина за паста. Ако пък вече сте се усъвършенствали в приготвянето ѝ, ето нова и цветна идея, с която да експериментирате и да изненадате любимия човек.

Използването на червено вино вместо вода придава вкус, плътност и цвят на тестото за паста. Тази паста пасва перфектно на по-обилни ястия с месен сос като задушеното телешко рагу, като може да я оформите като тънки талиатели или пък да приготвите равиоли или тортелини с ароматна плънка.
Вносното брашно 00, наричано още doppio zero, се прави от фино смляна твърда пшеница, която придава приятна хапка al dente на пастата. Ако не можете да го намерите, можете да го замените с висококачествено универсално брашно.
Необходими продукти:
10 яйчни жълтъка
2 с.л. зехтин екстра върджин
2 чаши червено вино
8 чаши брашно 00
Семолина (грис) за поръсване

Начин на приготвяне:
В купа разбийте жълтъците, зехтина и червеното вино. На равна повърхност изсипете брашното и оформете кладенче в центъра и добавете мокрите съставки. С пръсти или вилица разбъркайте брашното постепенно, докато се смеси напълно. Месете сместа за около 10 минути или докато тестото изскочи обратно, когато натиснете пръст в него. Ако е необходимо, добавете още брашно в тесто. Оставете тестото да престои на стайна температура поне 30 минути или за една нощ, увито плътно в прозрачно фолио.
За да оформите пастата, нарежете тестото на 4 части. Натиснете тестото и го разточете с точилка, докато стане достатъчно тънко, за да го поставите на най-голямата степен на стандартна машина за паста. Разточете тестото през машината за паста. Повторете, докато достигнете втората или третата най-тънка степен. Алтернативно, разточете пастата с точилка до желаната дебелина.
Нарежете пастата на лист с дължина около 25 см. Поръсете леко с брашно и нарежете с нож или машина за паста. Съхранявайте в плитък съд, поръсен с брашно от грис. Поставете правилно, за да предотвратите залепване.
Прочети още
Виж всички
Учени съветват: Спрете да ядете доматите и краставиците така! 11 Октомври 2025

5 изкусителни есенни рецепти с тиква 11 Октомври 2025

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025

Щастие в чиния: 12 храни, които носят добро настроение 08 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



„Монахът войн“ на Макрон се готви за бюджетна битка 11 Октомври 2025
Свързани статии

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte
07 Октомври 2025С настъпването на есента нещо магично се случва с ароматите около нас – топли подправки, канела, карамел и, разбира се, тиква! Нищо не създава по-добро настроение през прохладните дни от класическото тиквено лате – кремообразна напитка с деликатен вкус на
Прочети
Ароматна закуска: Няколко трика за перфектни пържени филийки
13 Септември 2025Ароматни, златисти и с неустоимо хрупкава коричка — пържените филийки са класическа закуска, която обичаме от детството. Но какво отличава перфектната пържена филийка от обикновената? С няколко лесни трика и малко внимание към детайлите, можете да приготв
Прочети
Как да си направим шипкова вода и за какво е полезна?
08 Септември 2025Шипката е известна със своите изключителни здравословни свойства. Богата на витамин C, антиоксиданти и минерали, тя може да се превърне в ценна напитка за всеки ден. Шипковата вода е леко кисела, ароматна и освежаваща, като същевременно поддържа имунната
Прочети
Какво е лунно мляко и защо всички искат да го пият?
26 Август 2025В последните години социалните мрежи буквално бълват снимки на блестящи, цветни напитки с мистериозното име „лунно мляко“. От инфлуенсъри до холивудски звезди – всички говорят за него и за невероятния релаксиращ ефект, който уж има. Но какво всъщност е лу
Прочети
Яйца “Бенедикт” - вкусната им история + класическа рецепта
24 Август 2025Яйца Бенедикт са едно от най-известните и обичани ястия в световната кухня, символизиращи изтънченост и елегантност, съчетани с богат вкус и текстури. Това изключително ястие е истинска класика в американската и британската кухня и често присъства в менют
Прочети
Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Няма въведени кометари.