Темата за глутена в храненето е една от най-дискутираните в последните години, пораждайки разнопосочни мнения, диети и митове. Но колко вреден е глутенът всъщност? Дали изключването му от менюто е необходимост или просто модна тенденция?
Какво представлява глутенът?
Глутенът е протеин, който се съдържа основно в пшеницата, ечемика и ръжта. Той е отговорен за еластичната текстура на тестото и помага на хляба да запази формата си, като същевременно му придава лекота и мекота. Съдържа важни аминокиселини, които са полезни за организма, но за определени хора той може да бъде проблем.
За кого е наистина вреден глутенът?
Цьолиакия - това е автоимунно заболяване, при което приемът на глутен предизвиква сериозно възпаление в тънките черва. Около 1% от населението на света страда от това заболяване, при което глутенът буквално уврежда чревната лигавица, възпрепятствайки абсорбирането на хранителни вещества. За хора с цьолиакия е задължително напълно да изключат глутена от храненето си.
Непоносимост към глутен - има хора, които изпитват симптоми, подобни на тези при цьолиакия, като подуване на корема, газове, болки в стомаха и хронична умора, но не страдат от автоимунното заболяване. Те се класифицират като чувствителни към глутен и също трябва да избягват консумацията му.
Алергия към пшеница - някои хора имат алергия конкретно към пшеница, което не е точно същото като непоносимостта към глутен. При тях консумацията на пшенични продукти може да предизвика различни алергични реакции, включително обриви, подуване и проблеми с дишането.

Безглутеново хранене
Безглутеновата диета придоби огромна популярност като „здравословна алтернатива“ дори и сред хора, които нямат проблеми с глутена. Мнозина вярват, че премахването му от диетата може да доведе до по-добро храносмилане, загуба на тегло и увеличаване на енергията. В действителност обаче тези твърдения не са подкрепени с достатъчно научни доказателства за хората, които нямат глутенова непоносимост или цьолиакия.
Има ли ползи от консумацията на глутен?
За повечето хора глутенът не е вреден, а напротив – полезен. Зърнените храни, които го съдържат, са богати на фибри, витамини от група В, желязо и други важни хранителни вещества. Те помагат за поддържане на здравословен метаболизъм, подхранват чревната микрофлора и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Пълнозърнестите продукти също помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като осигуряват дълготрайна енергия.

Рискове при безглутеновата диета
Безглутеновата диета може да доведе до хранителни дефицити, особено ако не е добре планирана. Премахването на глутенсъдържащите храни намалява консумацията на важни фибри и витамини, които се съдържат в пълнозърнестите продукти. Освен това, безглутеновите продукти често са по-калорични и богати на захари и мазнини, за да се компенсира липсата на глутен, което може да доведе до качване на килограми.
Какво трябва да знаем преди да изключим глутена?
Изключването на глутен от диетата трябва да е обмислено решение и не бива да се предприема само поради модерна в момента диета. Ако нямате здравословни проблеми, свързани с глутена, е добре да продължите да консумирате пълнозърнести храни и да се възползвате от хранителните им ползи. Ако все пак изпитвате симптоми на дискомфорт след консумацията на глутен, препоръчително е да се консултирате със специалист, който може да ви насочи към правилния начин на хранене и да изключи възможността за цьолиакия или непоносимост към глутен.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички


Руският президент посети Чукотка на връщане от Аляска 16 Август 2025

Свързани статии

Сладка доматена приказка или защо всички сме обсебени от доматите това лято
15 Август 2025Лятото е в разгара си, а с него и една неустоима мания – доматите! Тези сочни, червени красавци не просто красят чиниите ни, а буквално завладяват всичко около нас. От салатата до гардероба и дори домашния декор – изглежда, че никой не може да устои на сл
Прочети
Никога не белете кората на ябълките – ето защо
14 Август 2025Ябълките са сред най-популярните и здравословни плодове в света. Те са богати на витамини, минерали и фибри, които подпомагат доброто здраве и поддържането на имунната система. Въпреки това много хора имат навика да белят ябълките преди консумация, но тов
Прочети
Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
5 неочаквани трика с вазелин - от козметика до спешни ситуации
05 Август 2025Ах, вазелинът! Стои си забравен в шкафчето в банята, а всъщност е мини-магия за красота и спешни ситуации. Ето пет неочаквани начина да го използваш и да впечатлиш всяка приятелка с хитрите си трикове: ...
Прочети
Ползите от динята – 6 причини да ѝ се насладите това лято
03 Август 2025Динята безспорно е една от най-любимите летни плодове – сочна, сладка и невероятно освежаваща. Освен че утолява жаждата в горещините, тя носи редица ползи за здравето. ...
Прочети
Истина или лъжа: полезно ли е да мием лицето си със студена вода?
02 Август 2025Ежедневното миене на лицето е грижа за кожата от голямо значение - и за здравето, и за красотата ви. Това премахва замърсяванията като прах и бактерии, оставяйки кожата чиста и освежена.
Прочети
Пъпеш или диня: кой плод е по-полезен?
25 Юли 2025Лятото чука на вратата, а с него идва и сезонът на най-освежаващите плодове - сочната диня и сладкият пъпеш. И двата плода са любими на малки и големи, перфектни за горещите дни и идеални за хапване на плажа или вкъщи под сянката. Но кой е по-полезен...
Прочети
Няма въведени кометари.