Салатата Цезар е една от най-известните и обичани салати в света, но нейният произход е обвит в мистерия и спорове до ден днешен. Мнозина са мислели, че салата Цезар се нарича така на името на великият римски пълководец, защото е била едно от любимите му ястия. Но нищо подобно.
Според общоприетото схващане, рецептата е създадена от италианския готвач Цезар Кардини, който е емигрирал в Мексико през 1920-те години. Работил е в собствен ресторант, "Caesar's", в Тихуана, където, по време на един зает уикенд, изчерпал запасите от храна. В опитите си да създаде нещо ново и апетитно с наличните съставки, той комбинирал римска салата, чесън, лимонов сок, зехтин и пармезан.
Салатата бързо спечелила популярност и през 1930-те години се разпространила в Съединените щати, където се появила в множество ресторанти. През годините рецептата е претърпяла множество вариации, но основните съставки остават.

Другата версия сочи, че именно дама на име Беатрис Сантини е измислила тази салата в Австрия през 1918 г. Сантини и Кардини никога не са се срещали, връзката между тях е синът на Беатрис Ливио, който емигрирал в Тихуана и намерил работа в ресторанта на господин Кардини. Един ден клиент нахлу в кухнята на ресторанта точно по времето, когато Ливио похапвал от салата, която майка му, г-жа Сантини, го била научила да приготвя. Той попитал дали може да опита малко от това. Клиентът го харесал толкова много, че седмица по-късно салатата Цезар вече била включена в менюто на ресторанта.
Международно признание: След като салатата Цезар набрала популярност в Мексико, тя бързо се разпространила и в Съединените щати, особено след Втората световна война. Днес тя е част от менюто на много ресторанти по целия свят.
Крутони и сос: Въпреки че оригиналната версия на салатата не включва аншоа, много съвременни вариации добавят сос от аншоа в дресинга, което придава допълнителен вкус.
Кулинарна иновация: За първи път салатата е поднесена в ресторантите с "груба" концепция за сервиране, при която клиентите сами добавят дресинга и съставките. Това предизвиква интерес и разговори сред гостите, превръщайки я в социално ястие.
Кинематографичен статус: Салатата Цезар е била популяризирана и в киното. В известната сцена от филма "Младоженецът" (1987) главният герой опитва Цезар в ресторант, което е допринесло за повишаване на интереса към ястието.
Салата с аромат: За разлика от много други салати, Цезар е известна с това, че не е просто гарнитура. Тя притежава наситен аромат и е хранително ястие, което я прави подходяща за основно ястие.

Ето и класическата рецепта за любимата салата "Цезар" и как да си я приготвите у дома:
Съставки:
1 глава римска салата (или друга зелена салата)
1/2 чаша крутони
1/4 чаша настърган пармезан
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
1-2 скилидки чесън (намачкани)
Сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Подготовка на дресинга: В купа комбинирайте зехтина, лимоновия сок, горчицата, соса Уорчестър, намачкания чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
Подготовка на салатата: Измийте и накъсайте римската салата на парчета. Сложете я в голяма купа.
Добавете дресинга към салатата и разбъркайте, за да се покрият листата.
Добавяне на крутони и пармезан: Накрая добавете крутони и настърган пармезан. Разбъркайте леко и сервирайте веднага.
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Асен Витанов на гости на „Софийски истории“ 17 Юни 2025
Свързани статии

„Великият Гетсби“ на 100 години: трагичната любовна история от реалния живот, вдъхновила шедьовъра на Фицджералд
14 Юни 2025Тази година се навършват 100 години от дебюта на „Великият Гетсби“, критиката на Ф. Скот Фицджералд към Американската мечта, чието действие се развива сред пропитите с шампанско ексцесии на 20-те години на миналия век.
Прочети
Необичаен, но супер вкусен: летният десерт на Марта Стюарт, за който ви е нужна само една съставка
14 Юни 2025мразените лакомства са ни любими. Сладолед, джелато, ледени близалки, сорбе - всичко е толкова вкусно!
Прочети
Близначките Олсън на 39: От деца звезди до жени, които мразят детството си
12 Юни 2025Мери-Кейт и Ашли Олсън са имена, които бележат цяло едно поколение. Родени на 13 юни 1986 г. в Шърман Оукс, Калифорния, близначките стават световно известни още преди да могат да произнесат собствените си имена. Днес, почти четири десетилетия по-късно, те
Прочети
Два опита за самоубийство, кома и афера със съпругата на приятел: мрачната история на Били Джоел
09 Юни 2025В сряда, 4 юни, първата част от новия документален филм на певеца “Billy Joel: And So It Goes”, беше премиерно представена на фестивала Tribeca в Ню Йорк.
Прочети
Тайната на перфектното тесто за пица
08 Юни 2025Пицата е едно от най-любимите ястия по света, но истинското удоволствие започва още от тестото. Перфектното тесто е основата, която прави всяка пица специална — хрупкаво отвън, но меко и въздушно отвътре. Но каква е тайната? ...
Прочети
Рецепта за сладоледа със зехтин и фурми, по който всички полудяха
06 Юни 2025Днес ще си говорим за десерта на лято 2025! ...
Прочети
Salute! Как да приготвим известния коктейл Негрони на Стенли Тучи
05 Юни 2025Негронито на Стенли Тучи вече е толкова известно, колкото и самият актьор! Едно видео в Instagram от ерата на пандемията, в което той приготвя Негрони, тласна награждавания актьор към статут на истинска кулинарна звезда.
Прочети
Няма въведени кометари.