Салатата Цезар е една от най-известните и обичани салати в света, но нейният произход е обвит в мистерия и спорове до ден днешен. Мнозина са мислели, че салата Цезар се нарича така на името на великият римски пълководец, защото е била едно от любимите му ястия. Но нищо подобно.
Според общоприетото схващане, рецептата е създадена от италианския готвач Цезар Кардини, който е емигрирал в Мексико през 1920-те години. Работил е в собствен ресторант, "Caesar's", в Тихуана, където, по време на един зает уикенд, изчерпал запасите от храна. В опитите си да създаде нещо ново и апетитно с наличните съставки, той комбинирал римска салата, чесън, лимонов сок, зехтин и пармезан.
Салатата бързо спечелила популярност и през 1930-те години се разпространила в Съединените щати, където се появила в множество ресторанти. През годините рецептата е претърпяла множество вариации, но основните съставки остават.

Другата версия сочи, че именно дама на име Беатрис Сантини е измислила тази салата в Австрия през 1918 г. Сантини и Кардини никога не са се срещали, връзката между тях е синът на Беатрис Ливио, който емигрирал в Тихуана и намерил работа в ресторанта на господин Кардини. Един ден клиент нахлу в кухнята на ресторанта точно по времето, когато Ливио похапвал от салата, която майка му, г-жа Сантини, го била научила да приготвя. Той попитал дали може да опита малко от това. Клиентът го харесал толкова много, че седмица по-късно салатата Цезар вече била включена в менюто на ресторанта.
Международно признание: След като салатата Цезар набрала популярност в Мексико, тя бързо се разпространила и в Съединените щати, особено след Втората световна война. Днес тя е част от менюто на много ресторанти по целия свят.
Крутони и сос: Въпреки че оригиналната версия на салатата не включва аншоа, много съвременни вариации добавят сос от аншоа в дресинга, което придава допълнителен вкус.
Кулинарна иновация: За първи път салатата е поднесена в ресторантите с "груба" концепция за сервиране, при която клиентите сами добавят дресинга и съставките. Това предизвиква интерес и разговори сред гостите, превръщайки я в социално ястие.
Кинематографичен статус: Салатата Цезар е била популяризирана и в киното. В известната сцена от филма "Младоженецът" (1987) главният герой опитва Цезар в ресторант, което е допринесло за повишаване на интереса към ястието.
Салата с аромат: За разлика от много други салати, Цезар е известна с това, че не е просто гарнитура. Тя притежава наситен аромат и е хранително ястие, което я прави подходяща за основно ястие.

Ето и класическата рецепта за любимата салата "Цезар" и как да си я приготвите у дома:
Съставки:
1 глава римска салата (или друга зелена салата)
1/2 чаша крутони
1/4 чаша настърган пармезан
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
1-2 скилидки чесън (намачкани)
Сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Подготовка на дресинга: В купа комбинирайте зехтина, лимоновия сок, горчицата, соса Уорчестър, намачкания чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
Подготовка на салатата: Измийте и накъсайте римската салата на парчета. Сложете я в голяма купа.
Добавете дресинга към салатата и разбъркайте, за да се покрият листата.
Добавяне на крутони и пармезан: Накрая добавете крутони и настърган пармезан. Разбъркайте леко и сервирайте веднага.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Винено-кулинарният туризъм в Сицилия става все по-важен 17 Август 2025


Свързани статии

„Това не е съвпадение, а карма“: как 2025 е огледало на 1941 година?
15 Август 2025Казват, че историята се повтаря, рядко обаче се замисляме как би могло да изглежда това в реалния живот. Е, в днешния бързо променящ се свят нищо вече не ни шокира, тъй като видяхме възхода на интернет, изкуствения интелект, глобалната пандемия, гражданск
Прочети
Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
„За него бях нещо наистина специално“: изпепеляващата любов на Мерилин Монро и Джо Димаджо
05 Август 2025Краткотрайният съюз и по-дългата връзка на американските величия Мерилин Монро и Джо Димаджо завладя сърцата и вниманието на цяла нация.
Прочети
Джули Андрюс - певицата, която загуби гласа си, но спечели милиони сърца като актриса
02 Август 2025Великолепната Джули Андрюс е сред най-емблематичните холивудски имена. Със 70-годишна театрална кариера зад гърба си и десетки роли в Лондонския театър ,,Водевил‘‘, участия в продукции на Бродуей и Холивуд и участие в съвременни филми като ,,Дневниците на
Прочети
Да станеш звезда, защото гаджето ти е скъсало с теб - историята на Гуен Стефани
27 Юли 2025Да ти разбият сърцето, но от това да излезе един от най-големите хитове в съвременната музикална история. С пънкарката Гуен Стефани се случва именно това. Сърдечна болка + голям музикален талант е равно на песен, която поколения наред ще пеят, докато съби
Прочети
Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Истинската история зад „Тетрадката“: запознайте се с двойката, вдъхновила епичния романс на Ноа и Али
23 Юли 2025Любовни истории като тази, разказана в „Тетрадката“, не винаги се случват в реалния живот, но за двойката, вдъхновила Али и Ноа, подобна любов е напълно истинска.
Прочети
Няма въведени кометари.